RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Kong Albert IIs yngste sønn
Kong Albert IIs yngste sønn (Scanpix)

Strid om gudfar forsinker kongelig dåp

Prins Laurent vil be en muslim være gudfar for datteren Louise, men det er ikke enkelt i det katolske Belgia. Mandag opplyste hoffet at det fortsatt ikke er bestemt når den seks måneder gamle prinsessen skal døpes.

Etter at prinsesse Louise ble født i februar, ble det raskt kjent at hennes foreldre, prins Laurent (t.v.) og prinsesse Claire, ønsket at en muslim skulle være datterens gudfar. Og ikke en hvilken som helst muslim, den utpekte er Reza Pahlavi, sønn av den siste sjahen av Iran, og en god venn av ekteparet.

Verken den katolske kirken eller den belgiske regjeringen syntes noe om denne tanken. Regjeringen er redd for at et slikt valg skal skade forholdet til Iran, og har uttalt at spørsmålet er meget sensitivt.

Dåp i september?
Mandag uttalte det belgiske hoffet ifølge AFP at det fortsatt ikke er fastsatt noen dato for dåpen av den lille prinsessen, som er nummer elleve i arverekken til den belgiske tronen.

Dagsavisen Vers l'Avenir skriver imidlertid at dåpen kan komme til å finne sted i september.

Avisen gikk også langt i å antyde at Reza Pahlavi fortsatt er førstevalget som gudfar, og la til at selv om han ikke får lov til å være gudfar av den katolske kirken, vil han bli betraktet som hennes gudfar av Claire og Laurent.

«Hjertets gudfar»
En talsmann for den katolske kirken sier det er nok at et barn har én gudfar eller én gudmor, men at vedkommende må være døpt i den kristne tro. Hvis en gudmor, gudfar eller en annen av barnets faddere ikke er døpt, kan de ikke avlegge løftet om å oppdra barnet i den katolske tro.

Kirketalsmannen la til at ikke-døpte kan ha en rolle i dåpsseremonien, som en slags «hjertets gudfar». Dermed ligger det kanskje til rette for at Reza Pahlavi (bildet) likevel får en slags gudfar-rolle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere