RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strid om koffeinfri kaffeplante

Foto: Art of Taste
Sist oppdatert:
Oppdagelsen av en kaffeplante som er naturlig fri for koffein ga håp for helsebevisste kaffeelskere. Men nå er striden i gang om rettighetene til plantene.

På den ene siden står den brasilianske forskeren Paulo Mazzafera, som kunngjorde oppdagelsen av den koffeinfrie arabica-planten i det anerkjente vitenskapstidsskriftet Nature i juni. På den andre siden finner vi det fattige landet Etiopia, der kaffen har fått sitt navn fra Kaffa-regionen.

Og det er muligens svært store pengeinntekter de to partene strides om. Ifølge Den internasjonale kaffeorganisasjonen (ICO) ble det handlet kaffe for omkring 70 milliarder dollar på verdensbasis i 2002. Omkring 10 prosent av kaffen som blir drukket er koffeinfri. I dag må kaffebønnene behandles kjemisk for å bli kvitt det nervestimulerende stoffet. Dermed kan dem som frykter skadevirkninger av stoffet likevel glede seg over den svarte drikken. Men dersom den nyoppdagede planten viser seg å være brukbar til kommersiell produksjon, kan de om noen år nyte en naturlig koffeinfri drikk.

- Naturlig koffeinfri kaffe kan føre til en betydelig økning i kaffeforbruket, tror David Hallam i FNs matvare- og landbruksorganisasjon (FAO).

- Uten lov
Etiopisk kaffeindustri og myndigheter lurer imidlertid på hvordan Mazzafera kan ha fått fatt i planteprøvene fra Etiopia uten at de har fått vite om det.

- Mazzafera kan bli tiltalt for å ha tatt etiopisk eiendom uten lov, sa Hailue Gebre Hiwot, som leder organisasjonen for landets kaffeeksportører. Også Etiopias statsminister Meles Zenawi sier de vil se nøye på saken.

Det finnes internasjonale konvensjoner som regulerer eierskapet til plantemateriale. Disse slår fast at ingen kan ta patent på genetisk materiale fra levende organismer, med mindre de er genetisk modifisert. Men prøvene som Mazzafera har forsket på ble samlet inn før konvensjonene ble til.

Avfeier problemet
Mazzafera forsøker på sin side å avfeie hele problemet.

- Dersom folk faktisk hadde giddet å lese forskningsrapporten min, ville de visst at de ville planteprøvene ble samlet inn av etiopiske tjenestemenn og eksperter som en del av et FN-program i 1964, hevder han. FAO organiserte og finansierte innsamlingen i samarbeid med keiser Haile Selassie.

- Området var i ferd med å avskoges og de ville sikre seg at disse plantene overlever, fortsetter han. Det ble laget kopier av de innsamlede prøvene, og disse ble sendt til flere land, deriblant Costa Rica.

- Det er fra Costa Ricas samling at Brasil fikk sine frø i 1973, hevder Mazzafera, som er doktor i plantefysiologi ved det brasilianske universitetet UNICAMP. Fra disse frøene ble det dyrket fram noen tusen kaffetrær, ifølge forskeren.

Det vil uansett gå noen år før man vet om de spesielle plantene kan brukes til kommersiell kaffeproduksjon. Det tar normalt fem år fra man dyrker planten til man kan høste de første bønnene.

Men kampen om den koffeinfrie kaffeplanten kan ha ringvirkninger for flere lignende spørsmål, der utviklingsland kjemper for kompensasjon for planter som er hentet ut av forskere fra rike land, mener juss- og landbrukseksperter.

(©NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere