RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strømmer til valglokalene

Sist oppdatert:
31 prosent av 44,5 millioner velgere har allerede stemt i Frankrikes første valgomgang.

Det politiske engasjementet i Frankrike har ikke vært større på flere år. Over 14 millioner stemmer var allerede blitt levert klokka 14:00 på søndag. Det er 10 prosent flere enn det som ble regnet på samme tidspunkt under valget i 2002.

Stemmelokalene åpnet klokka åtte i hele Frankrike for å ta i mot 44,5 millioner velgere, 3,3 millioner flere enn i valget i 2002. Konservative Nikolas Sarkozy og sosialisten Ségolène Royal er fortsatt de store favoritter til å møtes i andre valgomgang 6. mai.

Likevel drømmer sentrumskandidaten François Bayrou (UDF) og høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen (FN) om en stor politisk overraskelse, til tross for at begge ligger over ti prosentpoeng bak Sarkozy og Royale.

En meningsmåling laget av CSA-Cisco like før valget viste at en tredjedel av franskmennene fortsatt var usikker på hvem de skulle stemme på. Overraskende nok har Le Pen gått forbi Bayrou, og plassert seg på en tredjeplass.

Stemmelokalene er åpne til klokka seks søndag, bortsett fra lokalene i store byen som Paris, Marseille, Lyon og Tolouse, som holder åpent én time til.

Innmigrasjon og arbeidsledighet
Konkrete forslag om å løse de sosiale problemene knyttet til høy arbeidsledighet og sikkerhet kommer til å spille en stor rolle i valget, mener sosiologen Delphine Lacombe ved Universitetet i Caen.

- Ingenting er bestemt, og vi kan få oss en ordentlig overraskelse. Det er mange som ennå ikke har bestemt seg, og de kommer til å avgjøre dette valget. Majoriteten er opptatt av arbeidsledigheten og sikkerheten i landet, sier Lacombe til Nettavisen.

Alle presidentkandidatene går til valg med forslag om en omfattende reform av hele det franske samfunnet, slik alle presidentkandidater i Frankrike alltid har gjort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere