*Nettavisen* Nyheter.

Strømbrudd lammet USA

Strømmen forsvant i flere store byer i USA og Canada torsdag ettermiddag lokal tid. Innbyggerne fryktet terror og strømmet ut i gatene.

16.08.03 16:39

Både New York, Detroit, Ohio, Massachusets, Toledo og Cleveland, samt Ottawa og Toronto i Canada mistet strømmen torsdag.

Beredskapstiltak som ble forberedt etter terrorangrepene mot New York og Washington 11. september 2001, satt ut i livet, og mange mennesker var redde for at byen igjen var blitt utsatt for et slikt angrep, melder NTB.

Det viste seg imidlertid raskt at den omfattende strømstansen hadde en naturlig forklaring.

– Ikke terror

Borgermester Michael Bloomberg i New York ba folk forholde seg rolig, og varslet rundt midnatt at strømmen vil være tilbake i de berørte områdene i løpet av få timer. Han avviste på en pressekonferanse torsdag kveld at strømbruddet skyldes terror.

– Jeg kan si med 100 prosent sikkerhet at det på nåværende tidspunkt ikke foreligger noe som tyder på at terrorisme er årsaken til strømbruddet, sier Bloomberg til CNN.

FBI opplyser også at strømbruddet ikke er resultatet av et terrorangrep.

– Foreløpige rapporter indikerer at dette skyldes en systemfeil i strømforsyningen, ikke terrorisme, sier talisman Brian Roehrkasse i det amerikanske departementet for innenlands sikkerhet.

Sitter fast

Strømbruddet skapte likevel problemer. I New York har strømbruddet lammet både busser, tog og t-bane. Tusenvis av reisende ble sittende fast på tog og på t-banen. Mange satt også fast i heiser i kontorbygg og boligblokker.

– Akkurat nå påvirker strømbruddet alt. Ingen busser, tog eller t-baner fungerer. Flyplassene har tatt sine forholdsregler og jeg vet ikke om fly får lov til å lande eller ta av, sa en talsmann for havnepolitiet i New York, til Reuters, kort tid etter at strømmen forsvant.

Folk strømmet ut i gatene i New York City og mange forsøkte å ta seg hjem til fots. Strømbruddet skapte også store problemer for trafikkaviklingen i storbyen.

Både mobiltelefoner og trafikklys var satt helt ut av spill, og trafikken ved flyplassene i de berørte byene stoppet.

Det var svært varmt på den amerikanske østkysten torsdag, og både kjøleanlegg og vifter stoppet også opp.

Overbelastning

Årsaken til det svært omfattende strømbruddet er fortsatt ikke brakt på det rene.

En talsmann for myndighetene i New York opplyste at strømmen kan ha gått på grunn av overbelastning på ledningsnettet. En brann i en kraftstasjon som forsyner store deler av det nordøstlige USA med strøm, kan også ha forårsaket det massive strømbruddet.

FBI forsøker samtidig å avklare om et datavirus kan på forårsaket strømstansen.

Elektrisiteten forsvant midt i ettermiddagsrushet torsdag, ved 22.15-tiden norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.