*Nettavisen* Nyheter.

Strømmen tilbake i Sverige og Danmark

Foto: (Scanpix)

Svenskene og danskene har fått tilbake strømmen etter det gigantiske bruddet tirsdag. Mellom to og fire millioner mennesker ble rammet.

23.09.03 21:15

Klokken 19.45 var situasjonen i Danmark normal igjen.

- Alle forbrukere har nå strøm igjen. Det kan selvfølgelig være enkelte hull, men herfra ser det ut til at vi kjører 100 prosent, sier informasjonssjef Kaare Sandholt i Elkraft til informasjonsbyrået Ritzau.

Elkraft vil likevel fortsette med skjerpet overvåkning av el-nettet over natten, ettersom de ikke kan være sikre på å kunne ty til Sverige for hjelp dersom de skulle få problemer igjen.

I Danmark var hele Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm uten strøm.

To timer

Mellom en og to millioner svenske kraftkunder ble rammet av det gigantiske strømbruddet. Der var hovednettet i virksomhet igjen ved 14.30-tiden, opplyste Svenska kraftnät. De fleste ville deretter få strømmen tilbake, men det kunne ta litt tid før alt virket som det skulle regionalt og lokalt.

For de fleste varte strømbruddet i rundt to timer.

Nest verste
- Vi hadde et enda større strømbrudd i 1983. Men dette er det nest største, sier Sture Larsson, teknisk direktør ved Svenska kraftnät til aftonbladet.se.

Svenska kraftnät har ansvaret for det nasjonale kraftnettet. Det var dette stamnettet som gikk ned ved 12.30-tiden. Årsaken er ukjent. Ved 14.30-tiden var stamnettet oppe igjen i hele landet.

Alt vel i Danmark

Hos politiet i København får TV 2 Nettavisen opplyst at mindre trafikkproblemer er det mest dramatiske som skjer som følge av strømbrudet i Kongens by.

- Strømmen vender stille og rolig tilbake, område for område. Det er ikke meldt om skader. Folk tar det med godt humør og hjelper hverandre, sier informasjonsmedarbeider Michael Seest hos Rigspolitiet.

Seest har ikke hørt om noen dramatiske eller alvorlige situasjoner som følge av det massive strømbruddet, bortsett fra noen som ble sittende fast i heiser.

Københavns flyplass Kastrup åpnet igjen for fullt ved 15-tida. Togene hadde ennå ikke kommet i gang igjen i København-området klokka 15.40.

Stengte atomkraftverk
Tre kjernekraftverk i Sverige ble rammet av strømbruddet. Deler av kjernekraftverkene i Oskarshamn og i Ringhals ble stengt.

For de fleste bedrifter ble det en brå stans i virksomheten klokka 12.30. Strømbruddet rammet også teletrafikken og internettrafikken. Telia Soneras telenett var imidlertid raskt oppe igjen ved hjelp av reservekraft.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.