RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Studentenes fredspris til Colombia

Sist oppdatert:
Den columbianske studentgruppen ACEU er tildelt Studentenes fredspris for 2005. Flere medlemmer av fredsgruppen er torturert eller drept de siste årene.

Prisen ble kunngjort av presidenten for Norges Røde Kors, Thorvald Stoltenberg, i Trondheim tirsdag.

I løpet av de siste ti årene er rundt 35.000 mennesker drept i konflikten i Colombia.

-Vi ønsker å sette fokus på en brutal konflikt som har pågått i over 40 år i Colombia og som er glemt av den vestlige verden, sier koordinator for fredsprisen, Erik Myrind, til TV 2 Nettavisen.

Frosset
-ACEU (Asociacon Colombiana de Estudiantes Universitarios) får prisen for sin langvarige ikke-voldelige kamp for et demokratisk og rettferdig Colombia, og for studenters rett til utdanning og studentdemokrati, heter det i begrunnelsen fra komiteen.

I løpet av det siste året har konflikten mellom myndighetene og geriljaorganisasjonen FARC vært frosset. President Alvaro Uribe har lovet å knuse geriljaen. ACEU forsøker å få fredsforhandlingene i gang igjen. Det liker myndighetene dårlig.

- Fordi ACEU er så aktive, er de sårbare for angrep fra myndighetene, sier Erik Myrind.

Økt fokus
Han håper pristildelingen vil bidra til å gi studentaktivistene økt oppmerksomhet og dermed økt beskyttelse mot overgrep.

- Vi mener det er på tide å sette fokus på konflikten. Denne organisasjonen har vært aktivt med for å forsøke å finne en løsning, mener Myrind.

Studentenes fredspris deles ut annethvert år. I tillegg til Thorvald Stoltenberg, består tildelingskomiteen av Redd Barna-leder Gro Brækken, NRK-korrespondent Kjersti Strømmen, leder for Institutt for fredsforskning, Stein Tønnesson, Erik Evans, IBe Hoel, Eirik Løkke og Maria Collett Knagenhjelm. Komiteen ledes av Marte Jürgensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere