Styringsrådet støtter kurdisk selvstyre

Foto: (EPA)

De viktigste politiske partiene i det irakiske styringsrådet er blitt enige om at den nordlige kurdiske regionen skal beholde mye av selvstyret den har hatt de siste tolv årene. USA er skeptisk.

Barham Salih, statsminister i Kurdistans patriotiske union (PUK), hevder overfor avisa The New York Times at styringsrådet i Irak støtter kurdisk selvstyre.

I møter før helga skal det USA-oppnevnte styringsrådet ha blitt enige om at den kurdiske regionen skal forbli en politisk enhet i et føderalt system. Enkelte amerikanske tjenestemenn har foreslått at regionen deles opp i flere provinser.

USA imot

- USAs president sendte ikke unge amerikanske menn og kvinner halvveis rundt jorda for å dø for et Irak som ikke er forent, sier Bremer i et intervju som ble trykket lørdag i avisa al-Hayat, som gis ut i London.

Spørsmålet om kurdisk selvstyre er blitt USAs mest eksplosive utfordring i arbeidet med å skape en overgangsregjering i Irak innen 1. juli.

Styringsrådets støtte til omfattende selvstyre i de kurdiske områdene strider mot planene til Bush-regjeringen, som forsøker å tvinge kurdiske ledere til å godta et kompromiss om sine krav om selvstyre under den nye regjeringen.

USAs sivile administrator i Irak, Paul Bremer, har to ganger de siste åtte dagene møtt de kurdiske lederne og bedt dem trekke noen av kravene sine, uten hell. Han sier grensene til Iraks framtidige delstater bør styres av geografi, ikke av etniske skillelinjer.

Frykter splittelse
Også andre høytstående medlemmer av Bush-administrasjonen er svært motvillige til å dele et føderalt Irak opp etter etniske linjer, ifølge New York Times.

Dessuten er flere av USAs allierte i regionen, spesielt Tyrkia og Saudi-Arabia, svært negative til at Irak blir delt opp på en slik måte på grunn av bekymring for etnisk splittelse og religiøs nasjonalisme innenfor egne grenser.

PUKs Barham Salih sier de to største kurdiske partiene er villige til å akseptere at de ikke kommer til å få beholde all makten de har hatt siden Golfkrigen i 1991. (NTB-DPA)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.