*Nettavisen* Nyheter.

Sudan-avtale endelig signert

Myndigheter og opprørere i Sudan har i kveld undertegnet en rammeavtale som skal føre til fred i det borgerkrigsherjede landet.

26.05.04 22:39

Det melder Reuters.

Meldingen om at representanter for SPLA-geriljaen og myndighetene i landet nå har undertegnet den viktige avtalen, kom ved 22-tiden onsdag kveld.

Det betyr at partene er blitt enige om de viktigste politiske og økonomiske spørsmålene.

- Jeg er svært glad for at den sudanesiske regjeringen og lederen for SPLA nå har kommet til enighet om rammeverket for en endelig fredsavtale i Sudan, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson i en pressemelding i kveld.

Håp for Darfur
Hun har fulgt forhandlingene på nært hold i Kenya.

- Dette markerer et nytt og viktig gjennombrudd i fredsforhandlingene i Sør-Sudan. Jeg håper dette også vil legge grunnlaget for en løsning på den humanitære krisen og kampene som foregår i Darfur-regionen, sier hun.

Signeringen skjedde under en seremoni i Kenya. Seremonien ble mange timer forsinket på grunn av uenighet i siste liten om detaljer i dokumentet, melder NTB. Men så kunne altså partene endelig undertegne de viktige dokumentene, grunnlaget for mer omfattende fredsavtaler som skal gjøre slutt på Afrikas lengste borgerkrig

Etnisk splittet land
Borgerkrigen i Sudan brøt ut i 1983 da den sørlige delen av det etnisk splittede landet, der de fleste er kristne eller animister, gjorde opprør mot dominansen til den rikere, islamske og arabisk-dominerte nordlige delen av landet, der hovedstaden Khartoum befinner seg.

Sammen med epidemier og stadige sultkatastrofer har krigen kostet mellom 1,5 og 2 millioner mennesker livet, samtidig som 4 millioner mennesker er drevet på flukt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.