Sudan vil avvæpne milits

Den sudanske regjeringen har bestemt seg for å starte avvæpningen av Janjaweed-militsen 15. mai.

09.05.06 09:44

Sudans president har bedt regjeringen om å starte avvæpningen av militsgruppen 15. mai.

- Vår soldater vil avvæpne Janjaweed og andre militante grupper. Den Afrikanske Unionen, som var mekler for fredsavtalen, skal være observatør, sier statssekretær i den sudanske utenriksdepartementet, Al-Samane Alwaseela Al-Samane, til AFP.

Al-Samane er foreløpig motstander av internasjonale styrker i Darfur.

- Sudans regjering prioriterer nå å stabilisere sikkerhetssituasjonen og å motivere militante bevegelser i området til å ta del i fredsavtalen. Internasjonale styrker er velkommen til landet, men ikke nå, sier Al-Samane.

Etter knallharde forhandlinger inngikk den største opprørsgruppen i Darfur, SLA (Sudan Liberation Army), en fredsavtale med myndighetene fredag i forrige uke. To mindre opprørsgrupper nektet å underskrive avtalen.

Under FNs nødhjelpskoordinator Jan Egelands besøk i flyktningeleire i Darfur ble en sudansk mann ble angrepet og drept av illsinte demonstranter.

Egeland selv måtte rømme Kalma-leiren i Sør-Darfur da bråket oppstod. Den sudanske ambassadøren i Norge sier til TV 2 Nettavisen at Egeland på forhånd ble advart mot å reise inn i Darfur på grunn av all uroen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag