RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sudaner mistet livet ved kanaltunnelen


Til sammen forsøkte 2.000 migranter natt til tirsdag å ta seg inn på Eurotunnels område i Calais ved kanaltunnelen til Storbritannia. I billen sitter sikkerhetsvakter.
Til sammen forsøkte 2.000 migranter natt til tirsdag å ta seg inn på Eurotunnels område i Calais ved kanaltunnelen til Storbritannia. I billen sitter sikkerhetsvakter. Foto: Thibault Camus (Ap)
Sist oppdatert:
En mann fra Sudan mistet livet onsdag da rundt 1.500 desperate migranter forsøkte å storme terminalbygget til Eurotunnel i Calais for å komme seg under kanalen til Storbritannia.

Politiet har identifisert den omkomne som en mann på mellom 25 og 30 år fra Sudan. Han skal ha blitt truffet av en lastebil som kjørte av en bilferje. Onsdag ettermiddag oppholdt fortsatt flere hundre personer seg ved tunnelområdet, men det var ingen nye sammenstøt.

Siden juni har ni mennesker mistet livet i forsøk på å entre lastebiler, opplyser nettstedet France Info.

Statsminister David Cameron uttrykker stor bekymring for det som skjer. Under et besøk i Singapore sa han at britiske og franske myndigheter samarbeider tett for å håndtere situasjonen.

Krisemøte

Den britiske innenriksministeren Theresa May skulle senere onsdag lede et møte i den britiske regjeringens krisekomité for å drøfte det som skjer i Calais.

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve, som senest tirsdag var i London i samme sak, vil sende 120 ekstra politimannskaper for å sikre terminalområdet.

Cazeneuve sier at selskapet som driver terminalen, også må ta ansvar for sikkerheten. I et brev påpeker han at to tredeler av sikkerhetsstaben er oppsagt de siste årene. Eurotunnel-sjef Jacques Gounon sier på fransk fjernsyn at selskapet står overfor «en systematisk, massiv og sågar organisert invasjon».

Eurotunnel opplyser at 37.000 migranter hittil i år er blitt hindret i å gå inn i terminalen.

Les også: Fransk politi jaget bort hundrevis av migranter

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyfoto viser en slette med telt og skur som huser migranter og asylsøkere i Calais. Rundt 3.000 mennesker bor her, og mange av dem forsøker daglig å komme seg om bord på tog og lastebiler med kurs for Storbritannia gjennom kanaltunnelen.

Brakkeby

Flere tusen desperate migranter fra Midtøsten og Afrika ønsker å komme seg til Storbritannia, men er strandet i det som etter hvert er blitt en stor brakkeby utenfor kanalbyen Calais.

Det siste boligfeltet i brakkebyen ligger like ved motorveien der lastebilene ofte venter i kø, skriver avisen The Guardian. I ly av mørket tusker det hver natt flere hundre migranter rundt bilene for å finne en ulåst bakdør og noen paller å gjemme seg bak. Ofte blir sjåfører truet til å holde seg i førerhuset.

Brakkebyen flyter over av søppel og skitt, engangsgriller og provisoriske plasttelt. Men driftige sjeler står bak et par enkle kafeer, et sykkelverksted og et slags kirkebygg, reist av paller og plastduker. Fransk myndigheter har i det stille bidratt med mobile toaletter og vannposter. En «sykehus» tar hånd om rundt 100 kvinner med barn. Der får de dusje og et varmt måltid om dagen.

«Innbyggerne» er nederst på rangstigen blant dem som søker lykken i Storbritannia, de fattigste av de fattige. De som har penger, og kanskje kontakter, klarer seg bedre. For mellom 1.000 og 4.000 pund kan man kjøpe seg sikker plass. Brutale mellommenn har for lengt rykket inn i denne trafikken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

De desperate flyktningene går langs jernbanen for å komme seg inn til Storbritannia.

Skjerpet sikkerhet

Både på fransk og britisk side er det innført skjerpet sikkerhet. Ifølge franske myndigheter befant det rundt 3.000 migranter seg i Calais-området i begynnelsen av juli. De fleste kommer fra Etiopia, Eritrea, Sudan og Afghanistan.

Brakkebyen i Calais har i måneder vært en verkebyll i forholdet mellom Frankrike og Storbritannia. Mange observatører mener den er resultat av en mislykket innvandringspolitikk i EU og et eksempel på hvor mangelfullt EU har håndtert den store flyktningstrømmen over Middelhavet.

De langt fleste av dem som nå fordriver dagene uten mål og mening i Calais, er kommet opp gjennom Europa via EU-land som grenser mot Middelhavet. Dette har de kunnet gjøre fordi det er fritt å reise rundt i EU når Schengen-kontrollen først er passert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere