RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Suharto - nådeløs kald kriger

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
President Suharto kom til makten gjennom en av de mest brutale massakrene verden har sett.

Søndag døde en av verdens mest korrupte og brutale autoritære ledere, etter lang tids sykeleie. Til tross for hans brutale styre, strømmet flere hundre indonesiere på gatene for å hylle mannen som også sikret også en slags politisk stabilitet og økonomisk vekst i Indonesia.

Han ble styrtet i 1998 som resultat av den økonomiske krisen i Asia. Da var det også kjent at han delte ut penger til sine venner, og stjal fra statskassen.

Steg i gradene
Suharto var Indonesias ubestidte leder i 31 år. Som mange andre ledere i Asia steg han i gradene innenfor hæren. Etter andre verdenskrig kjempet han mot nederlenderne, som ble tvunget ut i desember 1947.

Indonesias landsfader, Sukarno, tok over makta, men i 1966 ble han tvunget ut av general Suharto. Det skjedde etter et angivelig kommunistisk kuppforsøk i 1965. Suharto var øverste ansvarlig for utrenskningene som fulgte, der en halv million mennesker ble drept, skriver Reuters.

Slo ned på kommunismen
Massakrene var blant de verste etter andre verdenskrig, og selv om væpnede militsgrupper sto for gjennomføringen av volden, gjorde Suharto lite for å stoppe drapene.

I praksis sikret Suharto seg politisk makt ved å slå brutalt ned på kommunismen. General Suharto tillot ingen form for politisk dissens, og væpnede militsgrupper slo hardt ned på all form for motstand. Samtidig fremsto han som en viktig antikommunistisk leder midt i den kalde krigen. Det bidro til at hans regime hadde vestlige støtte da de invaderte Øst-Timor i 1975.

Suhartos regime sikret et brutalt håndhevet stabilitet i Indonesia. Økonomien vokste kraftig, og sammen med nabolandene ble Indonesia av Verdensbanken kalt «det østasiatiske mirakelet»

Tvunget ut etter krisen
Men økonomien var også en viktig drivkraft da han ble styrtet i 1998. Da var regionen inne i en økonomisk krise, og regimets korrupsjon var kjent for allmennheten.

Da drivstoffprisene steg kraftig, kokte det over og titusenvis av mennesker tok til gatene. Suharto trakk seg, og begynte et tilbaketrukket liv i Jakarta. I det første frie valget etter Suhartos regime to Megawati Sukarnoputri over. Hun var dattera til Sukarno, som Suharto styrtet i 1966.

Flere autoritære leder fra nabolandene var blant de siste til å oppsøke Suharto i sykesenga, melder Reuters. Mahathir Mohamad var statsminister i Malaysia i samme periode som Suharto. Sammen med Sultanen av Brunei besøkte de Suharto to uker før han døde. Det gjorde også Singapores første statsminister Lee Kuan Yew.

Indonesia er nå verdens mest folkerike muslimske land, og det eneste demokratiet i sørøst-Asia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere