*Nettavisen* Nyheter.

Suharto fikk offentlig begravelse

Tidligere president Suharto (86) ble gravlagt i Indonesia mandag.

Den tidligere presidenten døde søndag etter lang tid med sykdom. Presidenten styrte Indonesia med jernhånd i tre tiår, og ble til slutt avsatt som en følge av studentopprør, økonomisk krise og politisk kaos i 1998.

Presidenten har fått æren for den økonomiske oppgangen i Indonesia, men er senere blitt anklaget for brudd på menneskerettigheter, omfattende korrupsjon og politisk undertrykkelse. Han er også anklaget for å ha drept hundretusener av mistenkte kommunister på 1960-tallet.

Offentlig begravelse
Likevel fikk han en offentlig begravelse mandag. Den sittende presidenten Susilo Bambang Yudhoyono var noen av statsmennene som var til stede under begravelsesseremonien.

Suharto ble gravlagt ved siden av sin kone Tien, som døde i 1996, i familiens mausoleum i nærheten av byen Solo, melder BBC.

Suharto ble fløyet fra Jakarta til Solo mandag og flere tusen mennesker hadde stilt opp i gatene i begge byene for å ta et siste farvel med den omstridte presidenten.

Presidenten i Øst-Timor, Xanana Gusmao, var også til stede under begravelsen. Øst-Timor var underlagt Indonesia under Suhartos regjeringstid frem til landet ble uavhengig i 2002.

Pol Pot og Hitler
Suharto ble aldri stilt for retten for sine ugjerninger fordi han ble syk like etter at han gikk av som president. Dette har vært sårt for mange av hans politiske motstandere.

- Hans død er en tragedie for alle hans ofre. De vil aldri få oppleve rettferdighet. Han er en perfekt forbryter. Han kan sammenlignes med Pol Pot og Hitler, sier den tidligere studentaktivisten Budiman Sudjatmiko.

208643

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag