*Nettavisen* Nyheter.

Sultestreikende ber om norsk hjelp

En talsmann for de sultestreikende palestinske og arabiske fangene i israelske fengsler retter en direkte appell til norske myndigheter.

25.08.04 07:52

- Norge er kjent som et land som jobber hardt for fred i Midtøsten. Vi ber den norske statsministeren og utenriksministeren gripe inn.

Slik lyder oppfordringen fra Abu Jehad, talsmann for tusenvis av sultestreikende palestinske og arabiske fanger i israelske fengsler. Aksjonen har pågått i 10 dager og omfatter flere fengsler. Fangene får vann, men mangler ifølge Jehad og andre kilder salt.

Flere krav
På telefon fra et av de israelske fengslene forteller han til TV 2 Nettavisen om situasjonen for de sultestreikende fangene og grunnlaget for aksjonen. Ifølge Reuters deltar nå 2800 palestinske og arabiske fanger i sultestreiken. Ifølge Jehad er tallet nærmere 7000.

- Vi er tålmodige og kommer til å fortsette streiken til vi oppnår de rettigheter som internasjonale menneskerettigheter gir innsatte, sier Abu Jehad.

Fangene krever blant annet at de får se TV og radio, lese aviser, at de ikke blir truet, ikke blir avkledd og kroppsvisitert og at det tillattes familiebesøk. Fangene krever dessuten bedre sanitærforhold i fengslene.

Fangenes krav har blitt blankt avvist av israelske myndigheter. Nå appellererer de til verdenssamfunnet om hjelp.

Appellerer til Bondevik
Abu Jehad håper Norge - kjent for sitt årelange engasjement i Midtøsten-konflikten - vil legge press på Israel.

- Norge er kjent for sitt humanitære engasjement og for sitt arbeid for fred i Midtøsten. Norge har også et godt forhold til Israel. Vi ber den norske statsministeren og utenriksministeren gripe inn, sier Jehad til TV 2 Nettavisen.

Han håper norske organisasjoner som jobber for menneskerettigheter samt den norske ambassaden i Israel vil komme og se på forholdene for de insatte. Han håper også at representanter for det norske rettsvesen og fengselsvesen vil snakke med sine israelske kolleger.

Israels sikkerhetsminister Tzahi Hanegbi, sa sist uke at han er likeglad med om fangene sulter seg til døde, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Israelske myndigheter sier hensikten med sultestreiken er å skaffe seg kommunikasjon med militante grupper og planlegge terrorangrep.

Palestinavenner i Oslo demonstrerte tirsdag på Youngstorget for å uttrykke sin solidaritet med de sultestreikende i Israel.

(I samarbeid med nyhetskanalen al Arabias korrespondent, Ashraf al- Khadra)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.