*Nettavisen* Nyheter.

Super-tyfonen kommer

Foto: (Scanpix)

Myndighetene på Filippinene ber innbyggerne evakuere.

- Dette er ikke en vanlig tyfon. Det er en super-tyfon, advarer myndighetene på Filippinene.

Tyfonen Cimaron, med vindkast på opp mot 230 km/t, er på vei inn mot Filippinene søndag. Myndighetene ber nå innbyggere i utsatte kyst- og fjellområder om å evakuere.

- Jeg ber dere om ikke ta sjansen på å gå ut dersom det ikke er behov for det. La oss følge rådene fra våre myndigheter og la oss be, sa president Gloria Macapagal Arroyo i en radiotale til folket søndag.

Frykter dødsfall
Den sekstende tyfonen som rammer Filippinene i år, kom søndag opp i en vindstyrke på 195 km/t, melder værmeldinga på Filippinene ifølge nyhetsbyrået AP. Cimaron er ventet å nå den nordlige provinsen Isabela rundt klokken 13.000 norsk tid.

Onsdag er det offentlig fridag i Filippinene i forbindelse med Allehelgensdag, Millioner av mennesker reiser da til kirkegårder for å ære sine døde. Mange reiser gjerne i forveien til sine hjemsteder, noe som nå kan bli en svært risikofylt reise, melder AP.

- Vi er vel kjent i vår kultur for å besøke våre døde, men dette er ikke en vanlig tyfon. Det er en super-tyfon. Folk risikerer å bli utsatt for mange ulykker dersom de ikke hører på oss, var advarselen fra en talsmann for myndighetene.

Full beredskap
Filippinske myndigheter trappet søndag opp tyfonvarselen til nummer fire – det høyeste nivået for ekstremvær på skalaen. Området hvor Cimaron er ventet å rase over, risikerer jordskred, flom, stormbølger og svært urolig sjø, melder meteorologene.

Sykehus og katastrofeberedskapen, deriblant militæret og flyvåpenet, er satt i beredskap før tyfonen kommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.