RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Supertyfon har truffet Filippinene


Satellittbildet viser tyfonen Mangkhut på vei mot Filippinene. Foto: RAMMB and CIRA via AP / NTB scanpix
Satellittbildet viser tyfonen Mangkhut på vei mot Filippinene. Foto: RAMMB and CIRA via AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
Supertyfonen Mangkhut har feid innover Filippinenes nordøstkyst med voldsom styrke. Millioner av mennesker kan blir rammet.

Tyfonen som omtales som årets sterkeste, traff Baggao på øya Luzon natt til lørdag lokal tid.

Vindkastene er målt til 70 meter i sekundet, og tyfonen beveger seg nordvestover i 35 kilometer i timen, opplyser Filippinenes meteorologiske institutt PAGASA.

Myndighetene anslår at minst 5 millioner mennesker blir rammet av tyfonen, mens Røde Kors har advart om at tallet kan bli dobbelt så høyt.

PAGASA frykter at Mangkhut skal gjøre massiv skade på lokalsamfunn og har utstedt det høyeste farevarselet på skalaen. Tusenvis er evakuert til tilfluktssentre, skoler er stengt og redningsmannskaper er i full beredskap.

Foreløpig er det ikke meldt om skadde, men seks provinser nord på Luzon ligger i uværets bane. Tyfonen er rundt 900 kilometer bred.

Som den sterkeste orkan

Myndighetene frykter at tyfonen vil forårsake massive ødeleggelser på øya Luzon, der det bor millioner av mennesker. I november 2013 antas 7.350 mennesker å ha mistet livet da supertyfonen Haiyan feide innover sentrale deler av Filippinene. Over 4 millioner mistet hjemmene sine.

Mangkhuts styrke er på nivå med en kategori fem-orkan i Atlanterhavet, det høyeste på orkanskalaen.

– De sier tyfonen er dobbelt stå sterk som den forrige, derfor er vi livredde, sier Myrna Parallag (53).

Hun og familien flyktet fra hjemmet sitt før uværet satte inn.

– Vi fikk en lærepenge sist gang. Da nådde vannet taket, sier 53-åringen om den gangen familien bestemte seg for å ri stormen av i 2016.

Avlinger trues

Bønder i regionen rammes av tyfonen i det de er i gang med å få ris- og kornavlingene i hus. Landet sliter fra før av med rismangel, og regionen er blant de viktigste jordbruksområdene.

Gjennomsnittlig rammes Filippinene av 20 tyfoner og andre stormer hvert år. Hundrevis mister livet i flom og jordskred, og millioner kastes ut i vedvarende fattigdom.

Fattige lokalsamfunn som livnærer seg av fiske, er blant de mest sårbare for uværet langs kysten.

– Det blir kraftig regn, og vindene er ingen vits. Vi kan komme til å få en stormflo som blir fire etasjer høy, sier Michael Conag, talsmann for det lokale sivilforsvaret.

Meteorologene varsler at Mangkhut vil kunne bevege seg mot Kinas tett befolkede sørkyst i løpet av helgen. Hongkong kan bli rammet av uværet søndag.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere