*Nettavisen* Nyheter.

Supertyfon når land

Foto: JAY DIRECTO (Afp)

Megi er ventet å bli årets kraftigste tyfon. Tusener av mennesker evakueres på Filippinene.

18.10.10 10:31

Tyfonen Megi har allerede krevd sitt første dødsoffer, melder nyhetsbyrået AFP. Det var en fisker som druknet etter å ha blitt rammet av de store bølgene forårsaket av uværet på en elv nær byen Tuguegarao i nord.

Avisen Philippine Daily Inquirer, den største på Filippinene, skriver i sin nettutgave mandag morgen at tyfonen har nådd nordspissen av Filippinene og forårsaket jordskred i fjellområder og pisket opp høye bølger langs kysten.

Ifølge de siste meldingene fra meteorologene er nå også hovedstadsregionen truet av uværet.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værside her

Sjekk værvarselet for Manila her

Sjekk varselet for Cagayan her

Tusener evakuert
Tusener av mennesker ble mandag evakuert fra de nordlige delene av Filippinene, bare timer før den kraftige tyfonen Megi var ventet å treffe land, melder NTB via AFP. Skip og fiskefartøy ble bedt om å holde seg i havnene, og flere innenriksflygninger er kansellert, melder AP. Kystvakten har fått ordre om å hindre båter i å gå ut.

Langs Cagayan-elva, som tidligere har gått over sine bredder når tyfoner har rammet, er mange innbyggere evakuert.

Kan bli årets kraftigste
Meteorologene sier at Megi - som på Filippinene omtales som Juan - har utviklet seg til en supertyfon og ville feie innover Cagayan på nordspissen av Filippinene før den fortsetter mot Kina, der den ventes å bli årets kraftigste tyfon.

Klokka 07 lokal tid mandag melder filippinske meteorologer om vindhastigheter på 170 kilometer i timen øst for Tuguegarao idet tyfonens ytterkant streifer kysten av Luzon. Uværssystemet beveget seg da sørvesteover med en hastighet på 19 kilometer i timen, melder Philippine Daily Inquirer.

Rammes hvert år av tyfoner
Filippinene blir hvert år rammet av et 20-tall tyfoner. I fjor mistet over 1.000 mennesker livet da øya Luzon i løpet av en uke ble rammet av to sterke tyfoner, melder NTB.

Stenger skoler og barnehager
Uværet fører til omfattende stenging av barnehager, grunnskoler og høyere utdanning, ifølge Manila Times. Hovedstadsområdet var først ikke ventet å være innen tyfonens rekkevidde, men dette varselet ble endret.

Fredag sa president Benigno Aquino at regjeringen vil komme med oppdateringen om tyfonens ferd på timebasis på nettsider og regjeringens Twitter-side.

Presidenten oppfordret også innbyggerne i de rammede områdene til å samarbeide med lokale, regionale og sentrale myndigheter slik at tiltakene for å møte uværet blir mest mulig effektive. Han ba videre frivillige hjelpearbeidere blant annet i Røde Kors være forberedt på at deres innsats kan bli etterspurt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.