Suraya har sluttet å vokse

Foto: Bulls Press

Suraya er 14 måneder gammel og veier bare tre kilo. Ekspertene aner ikke hva som er galt.

05.02.09 10:03

Suraya Brown fra Hayes i Storbritannia ble født fire uker for tidlig og veide bare 1,18 kilo. Nå har hun blitt 14 måneder gammel, men likevel er hun fortsatt på størrelsen til et nyfødt barn.

Hun burde veie minst ni kilo, men er kun 48 centimeter lang og 3,18 kilo tung. Jenta har blitt undersøkt av en stor gruppe med eksperter bestående av pediatere, ernæringsfysiologer, genetikere og hormoneksperter. Men ingen aner hva som er grunnen til at Suraya ikke vil vokse, og beskriver tilstanden hennes som en stor gåte.

Mysterium
- Legen har ingen anelse om hva som feiler henne. De har rådspurt internasjonale eksperter om saken, men tilstanden hennes ser ut til å være et mysterium, sier moren Atlana Ruzman (24) til The Mirror.

- Hun kan verken sitte, snakke eller krabbe, og hun må mates gjennom en slange for å holdes i live. Men hun har ikke lagt på seg noe, sier moren.

- Hun er akkurat som en levende dukke. Hun har faktisk en dukke som er større enn henne selv, sier 24-åringen.

Til tross for at jenta ble født for tidlig, så skal ikke dette ha noe å si for den videre vekstutviklingen, ifølge eksperter.

Vekten til Suraya forble uforandret de første åtte månedene, og deretter la hun på seg små mengder de neste seks månedene, skriver The Mirror.

Eksperter ved flere London-sykehus har gjennomført en rekke tester på jenta og sjekket om hun lider av dvergvekst. Men alle testene har vært resultatløse.

Usikker fremtid
Storesøsteren Akilah (2) lider ikke av samme tilstand, og kunne gå allerede da hun var ni måneder gammel.

- Akilah er et stort barn. Mens Suraya må jeg bære rundt som en nyfødt unge. Det er svært vanskelig fordi vi ikke aner hva fremtiden til Suraya innebærer, sier moren.

- Men vi håper at legene kan snart finne ut hvordan hun kan være i stand til å leve et normalt liv, legger hun til.

Kan være motstandsdyktig
Suraya er nå innlagt på et sykehus i London hvor hun skal gjennomgå en rekke nye tester de neste tre månedene. Legen skal blant annet undersøke en teori om hun har blitt motstandsdyktig mot sine egne veksthormoner.

- Hun er en svært interessant baby. Hennes tilstand er veldig uvanlig. Jeg har aldri sett noe lignende i løpet av mine 17 år som pediater, sier Jide Menakaya, som har kjent Suraya siden fødselen.

- En stor gruppe med spesialister har vært involvert, men hun er et stort mysterium, sier Menakaya.

- Det at hun fortsatt ikke ville vokse etter at vi satte inn matslange inn i årene, var uventet og overrasket oss veldig, sier barnespesialisten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag