*Nettavisen* Nyheter.

Surf anonymt for 40 kroner

Ønsker du å være helt anonym når du surfer på nettet? Nå er det mulig for 40 kroner i måneden.

Det svenske Piratpartiet har nå laget en egen tjenste som gjør at du kan sende og motta filer på internett helt anonymt uten at det skal være mulig å spore deg. Rent teknisk omtales en slik tjeneste som «darknet».

Skal kunne surfe helt anonymt
Brukerne kobler seg opp mot en tjeneste drevet av det svenske selskapet Relakks ved hjelp av en sterkt kryptert VPN-tilkobling. Der får brukerne en anonym IP-adresse som det ikke skal være mulig å spore tilbake til eieren.

Dermed skal brukerne kunne bedrive så mye fildeling de vil uten å måtte være redde for å bli sporet opp.

Skal vi tro Piratpartiet er det likevel langt viktigere ting enn fildeling som står på spill.

Viktigere enn fildeling
- Det finnes mange legitime grunner til å ville være anonym på internett, sier leder for Piratpartiet, Rickard Falkvinge i en pressemelding.

- Om statsmakten kan lese alt som en borger mener, skriver og føler, så kan ingen borgere lenger granske statsmakten. Retten til å kommunisere privat er grunnleggende for et fungerende demokrati. Uten å kunne kommunisere anonymt og trygt over internett, er den retten tilintetgjort, sier Falkvinge.

- Motstridende lover
Piratpartiet mener dagens opphavsrettslovgivning kolliderer med retten til privat kommunikasjon fordi den eneste måte å håndheve opphavsretten på nettet er å bedrive aktiv overvåkning.

- Frem til vi får endret lovene for å sikre medborgeres rett til privatliv og privat kommunikasjon, så har vi en moralsk plikt til å skjerme dem fra effektene av dagens rutinemessige overvåkning, hevder Falkvinge.

Tjenesten partiet nå oppretter vil være åpen for alle i hele verden, men vil koste fem euro i måneden. For alle som bor i Sverige vil tjenesten være gratis frem til valget i høst. Deler av denne summen skal gå til Piratpartiets arbeid.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag