RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AFP/Scanpix)

Svart røyk fra Vatikanet

Sist oppdatert:
Rett over klokken 20 mandag kveld kom det svart røyk opp fra pipen i Det sixtinske kapell: Kardinalene nærmer seg å utpeke ny pave.

Se Vatikanets eget web-kamera som overvåker pipen konstant:
Lav båndbredde
Medium båndbredde
Bredbånd

Drøye to og en halv time etter at døren ble lukket bak de 115 valgmennene som er satt til å bestemme hvem som skal bli pave Johannes Paul II’s etterfølger, kunne millioner av internettbrukere og tv-seere over hele verden konstatere at svart røyk sev ut av pipen på Det sixtinske kapell.

Det betyr at en avstemning har funnet sted, men at dette ikke er nok for at en ny pave skal bli valgt. Kardinalene tar dermed en pause i valgarbeidet frem til tirsdag morgen.

Venter på hvit røyk
Hvis morgenrundene ikke skulle avstedkomme noe resultat, vil Kirkens 115 utvalgte avholde to tilleggsvalgrunder tirsdag ettermiddag.

Verden over venter 1,1 milliarder katolikker i spenning på at den hvite røyken skal komme ut av det som for tiden er verdens heteste pipe.

Når den kommer, vet vi at en ny pave er utnevnt.

Trodde først den var hvit
Idet røyken begynte å velte ut fra pipa mandag kveld, begynte mange av de 40.000 menneskene som har sampet seg på Petersplassen å rope «E bianco! E bianco!» (« Den er hvit! Den er hvit!»).

Men ropene stilnet raskt, da det ble tydeligere at røyken faktisk var svart.

Begeistringen og opphisselsen hadde intensivert seg blant pilegrimene som i timesvis hadde hatt øynene festet på pipa i Det sixtinske kapell, som vises live på gigantiske storskjermer.

- Først så det ut som vi hadde en ny pave, så jeg hadde masse følelser. Men selvfølgelig ventet vi egentlig ikke å få en pave den første dagen, sier universitetsstudenten Alessia Di Caro (23) til nyhetsbyrået AP.

- Uvirkelig
TV 2 Nyhetenes korrespondent i Roma, Odd Reidar Solem, opplevde det som «uvirkelig» da det som først så ut som hvit røyk begynte å stige opp av kapellets pipe rett etter klokken 20.

- Folk jublet. Røyken var jo hvit, kanskje grå. Så gikk det et stort sukk over hele Petersplassen da den gikk over til svart, forteller Solem til TV 2 Nettavisen.

TV 2-reporteren opplevde imidlertid ikke folkemengden som skuffet.

- Det var ikke ventet at det skulle falle en avgjørelse første dagen, sier Solem.

Kommer tilbake i morgen
Ved 21-tiden mandag hadde, ifølge Roma-korrespondenten, de fleste pilegrimene forlatt Petersplassen.

- De vil begynne å strømme til plassen igjen i morgen formiddag, før den første røyken er ventet å komme klokken 12, sier TV 2 Nyhetenes korrespondent i Roma, Odd Reidar Solem til TV 2 Nettavisen.

Er ikke røyken hvit klokken 12, ventes et nytt røyksignal å komme klokken 19. Her er tirsdagens program for kardinalene

Mange kandidater
Bookmakerne holder - foruten tyske Joseph Ratzinger (78) - nigerianske Francis Arinze og Jean-Marie Lustiger fra Frankrike som favoritter til å bli den nye paven.

Men historisk er det oftest andre enn de åpenbare toppkandidatene som ender med å bli utnevnt til den katolske kirkes øverste leder.

Også italienske Giovanni Batista Re, den mektige Milano-kardinalen Cario Martini og tyske Walter Kasper har vært nevnt i tiden som har gått etter at pave Johannes Paul II døde 2. april.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere