*Nettavisen* Nyheter.

Svartelister politikere før valg

Økokrim-sjefen i Nigeria går hardt til verks for å bekjempe korrupte politikere.

09.02.07 10:00

Økokrimsjefen i Nigeria, Nuhu Ribadu, publiserte torsdag en liste med 135 politiske kandidater som han mener ikke er skikket som representant ved valget. Ribadu har satt seg som mål å stoppe korrupte politikere.

NA24 - din næringslivsavis

- Listen er kun rådgivende, sier Osita Nwajah, talsmann for kommisjonen for økonomisk kriminalitet (EFCC) til BBC.

Listen består av prominente og høytstående representanter i Nigeria, og er sendt ut til alle landets politiske partier. Hele 20 guvernører, en presidentkandidat og 12 medlemmer i parlamentet står på listen.

«Uegnet som politiker»
Den avtroppende presidenten Olusegun Obasanjos parti har selv 53 på svartelisten til korrupsjonsjegeren. Obasanjo trer av etter to perioder som regjeringssjef i landet.

Den mest prominente på listen er visepresidenten Atiku Abubakar, melder BBC torsdag. Han er en av motkandidatene til den sittende presidenten, og skal ha blitt presset ut etter en bitter strid. Han har slitt med å kjøre sin valgkamp fordi han bruker mesteparten av sin tid i retten tiltalt for alvorlig korrupsjon.

Fordomsfull og tendensiøst
Opposisjonen mener listen er fordomsfull og tendensiøs. Men Obasanjos hovedmotstander Gen Muhammadu Buhari, var ikke på Ribadus liste.

EFCC sier at de ikke vil tillate korrupte politikere å styre Nigeria, som er regnet som et av de mest korrupte land i verden.

LES OGSÅ: Verdens farligste jobb

Går i døden
Forrige uke var utviklingsminister Erik Solheim på reise i Nigeria og Angola. Han fikk audiens hos korrupsjonsjegeren Ribadu, som gjorde det tindrende klart at han ville gå i døden for å bekjempe økonomisk kriminalitet i landet.

- Ingen vil investere i et slikt land før vi får stoppet korrupsjonen. Det er vår hovedoppgave, og det gjør vi i dag, sa Ribadu til NA24 forrige uke.

Den utdannede juristens største utfordring er å bygge strukturer og rekruttere gode medarbeidere i kampen mot økonomisk kriminalitet.

- Vi må først og fremst få lov og orden i landet for å klare dette. Enkelte områder av landet er som en jungel, sa Ribadu til NA24.

Totalt har Ribadu de siste to årene beslaglagt fem milliarder dollar til fordel for staten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.