Sveits sa nei til strengere innvandringspolitikk

TIL URNENE: I helgen var det folkeavstemning i Sveits der blant annet innvandring igjen var et av spørsmålene som skulle besvares.

TIL URNENE: I helgen var det folkeavstemning i Sveits der blant annet innvandring igjen var et av spørsmålene som skulle besvares. Foto: Fabrice Coffrini (Afp)

74 prosent stemte nei til forslaget om en strengere innvandringspolitikk.

Genève (NTB-AFP-Reuters): Sveitsiske velgere skrotet både forslaget om strengere innvandringspolitikk, større gullbeholdning og å oppheve en lov som gir skattefordeler til rike utlendinger.

Tre folkeavstemninger ble holdt i direktedemokratiet søndag. Alle ble avvist av velgerne.

– Resultatet i dag viser at det sveitsiske folket vil ha mer konsekvente økonomiske retningslinjer, og at de ikke vil skape nye spenninger med EU-land, sier professor i internasjonal økonomi ved Universitet i St. Gallen, Reto Feollmi.

74 prosent stemte nei til forslaget om en strengere innvandringspolitikk, viser de endelige resultatene. Forrige runde om innvandring var i februar. Da stemte et flertall av sveitserne for å begrense innvandringen fra EU, et resultat som skapte stor ståhei i Brussel.

Fra 100.000 til 16.000

Hvis et flertall av sveitserne hadde stemt ja til mindre innvandring, ville det betydd at den årlige innvandringen begrenses til 0,2 prosent av innbyggertallet, i praksis rundt 16.000 personer i året – mot rundt 100.000 i dag.

Forslagsstillerne hevder dagens tilstrømning av utlendinger fører til en befolkningsvekst som får alpelandets idylliske landskap og grøntrom til å krympe.

Nei til mer gull

77 prosent av velgerne sa nei til forslaget om større gullbeholdning. Spørsmålet var: Skal sentralbanken ha 20 prosent av sine totale reserver i gull, hente hjem alt gull lagret utenfor Sveits og slutte å selge til utlandet?

Initiativtakerne mener USA og EU er i ferd med å kjøre dollaren og euroen i grøfta, og at gullbeholdningen må styrkes som Sveits' forsikring

Både myndigheter og næringsliv advarte folk i forveien mot å stemme ja. Ved et ja ville den sveitsiske sentralbanken måtte tredoble gullageret og kjøpe mellom 1.500 og 1.800 tonn over de neste fem årene, noe analytikere har sagt vil kjøre prisen til værs.

Sveitserne avgjorde også søndag om en lov som gir spesielle skattefordeler til rike utlendinger, skal oppheves. 59 prosent stemte nei. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Innvandring

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag