*Nettavisen* Nyheter.

Svekket håp om snarlig forsoning

Nord-Irlands protestantiske leder David Trimble svekket effektivt håpet om en snarlig forsoning med katolikkene da han tirsdag sa at han foreløpig ikke vil delta i en samlingsregjering.

21.10.03 22:49

Storbritannias statsminister Tony Blair har likevel ikke mistet troen på at konflikten snart vil være løst, melder NTB-AFP-Reuters:

– Det er verdt å bruke litt ekstra tid fordi vi er veldig nær det jeg tror blir en historisk dag for Nord-Irland, sa Blair etter Trimbles skeptiske uttalelser.

På en pressekonferanse noen timer senere innrømmet Blair at det ikke er oppnådd enighet mellom Nord-Irlands unionister og republikanere, men at det likevel vil bli avholdt valg på en egen nordirsk folkeforsamling 26. november, slik han varslet tidligere på dagen.

Misfornøyd med IRA

Forsøket på å få liv i den nordirske fredsprosessen ble rammet av et nytt tilbakeslag da Trimble kalte sammen til pressekonferanse tirsdag kveld og sa at han ikke var fornøyd med IRAs avvæpning.

Han mener prosessen bør være mer åpen, og beklaget at situasjonen ikke var endret nok til at han kunne samarbeide. Dermed svant håpet om at Langfredagsavtalen fra 1998 snart kan settes ut i livet.

Ødela våpen

Tidligere på dagen kunngjorde den katolske geriljagruppen IRA at store mengder våpen var ødelagt. Opplysningene ble bekreftet av en internasjonal våpenkommisjon, som også kunne melde at IRA aldri tidligere har ødelagt så mange våpen. IRA ønsket imidlertid ikke å offentliggjøre hvor våpnene var ødelagt og hvor mange det dreide seg om.

Blair sa tirsdag at han har full tillit til at IRA har stanset den paramilitære virksomheten slik at fredsavtalen kan iverksettes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.