*Nettavisen* Nyheter.

Svensk-irakere terror-dømt

Foto: APTN

To irakere bosatt i Sverige er dømt til seks og sju års fengsel for å ha støttet Ansar al-Islam med terrormidler til blant annet massedrapene i Erbil i fjor.

En domstol i Stockholm dømte Ali Berzengi (29) og Ferman Abdulla (25) for å ha samlet inn penger i en moske i Sverige som skulle finansiere terrorangrep for Ansar al-Islam.

Ansar er organisasjonen som mulla Krekar tidligere var leder for, og som norske myndigheter fremdeles mener han kan ha en tilknytning til. Dommen kommer samme dag som norske myndigheter sto fast ved utvisningsvedtaket av mulla Krekar for blant annet hans befatning med Ansar al-Islam.

Drepte over 100
Ifølge Reuters har mennene samlet inn 148.000 dollar og sendt pengene til Ansar al-Islam. Retten mener at pengene blant annet ble brukt til å finansiere angrep i den irakiske byen Erbil i februar i fjor. Da gikk to selvmordsbombere inn i hovedkontorene til de kurdiske gruppene KDP og PUK og sprengte seg selv i lufte. Over 100 personer døde i de to selvmordsaksjonene. Blant disse var høytstående representanter for gruppene.

Ansar al-Sunna tok ansvar for angrepet. USA mener at de kan knyttes til Ansar al-Islam. Ansar på sin side mener både amerikanske og norske myndigheter at kan knyttes til al-Qaida

Første dom
- Pengeinnsamlingen var spesielt aktiv rundt de tidene da disse aksjonene ble gjennomført. Vi er ikke i tvil om at pengene skulle brukes til denne typen virksomhet, sa dommer Runar Viksten under domsavsigelsen torsdag.

Dette er den første dommen etter at en ny svensk lov i 2003 gjorde det enklere å forfølge personer som støtter terrorisme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.