Gå til sidens hovedinnhold

Svensk minister lover kompromissløs kamp mot gjengkriminalitet

Fjoråret ble mørkt når det gjelder skyteepisoder og eksplosjoner i Sverige. Innenriksminister Mikael Damberg er fast bestemt på å knekke de kriminelle gjengene.

I alt ble 47 personer drept i skyteepisoder i 2020, mens 117 ble skadd. Til sammen ble det registrert 366 skyteangrep, ifølge statistikken til svensk politi.

Økningen var på 10 prosent sammenlignet med 2019.

– Det er høye nivåer, og det er ingenting vi kommer til å akseptere eller venne oss til, sa Damberg på en pressekonferanse mandag.

Han fastholder at det finnes regionale forskjeller i statistikken, og sier at antall sprenginger har minsket noe. Over halvparten av skyteepisodene med dødelig utgang skjer eller har forbindelse med det som i Sverige kalles utsatt områder, selv om kun 5,4 prosent av befolkningen bor i slike områder.

Ifølge Damberg vil politiet framover konsentrere seg om å bryte ned rekrutteringen til de kriminelle gjengene, samt kvele finansieringen. I tillegg skal det satses på forebyggende arbeid og kommunenes arbeid.

– Vi er kompromissløse mot gjengene sier Damberg.

Sverige har som mål å ha 10.000 flere politifolk innen 2024, og ifølge Damberg er man halvveis i å nå målet. Det er nå ansatt 33.726 politifolk i Polismyndigheten.

(©NTB)