RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk nynazist tatt i Norge

Sist oppdatert:
Lederen for den nynazistiske Svenska motståndsrörelsen, Klas Lund, ble tirsdag pågrepet i Kristiansand. Svenskene har begjært ham utlevert.

Lund ble i fjor dømt til seks måneders fengsel for ulovlig våpenbesittelse, men rømte etter bare noen dager fra Mariestadsfängelset nord for Götenborg. Han har vært etterlyst siden da.

Nynazist-lederen ble pågrepet av politiet i Kristiansand, der han ifølge avisen Expo skal ha oppholdt seg hos en kamerat, melder Aftonbladet.

- Stasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politistasjon sier til TV 2 at mannen ble pågrepet i et hus på Tveit utenfor Kristiansand ved 20-tiden i går kveld. Han var alene i huset, og pågripelsen skjedde uten dramatikk, sier Hortemo.

Svensk politi har begjært Lund utlevert, men dette har han motsatt seg. Han blir derfor sittende i norsk varetekt til en rettslig vurdering av utleveringsspørmålet er gjort over påske. Han ble onsdag fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand.

Klas Lund ble pågrepet i november 2003, i forbindelse med en større aksjon flere steder i Sverige, rettet mot flere ledende nynazister.

Svenska motståndsrörelsen ble grunnlagt på slutten av 1990-tallet, som et samlingspunkt for de meste militante nynazistene i Sverige. Ifølge Expo har mange av medlemmene tidligere vært medlemmer i Vitt ariskt motstånd (VAM), som på begynnelsen av 1990-tallet forsøkte å starte en underjordisk rasekrig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere