Politiet bekrefter at en 39 år gammel mann fra Usbekistan er siktet for terrorangrepet i Stockholm fredag ettermiddag. Politiet sa på pressekonferansen at de nå er enda mer sikre på at han kjørte lastebilen.

- Det finnes ingenting som sier at vi har feil person. Tvert om så er mistanken forsterket etterhvert som vi fortsetter våre undersøkelser, sa politiet under pressekonferansen.

Fire personer døde, deriblant ei 11 år gammel jente. Samtidig ble åtte personer er alvorlig skadd og ligger fremdeles på sykehus.

Lørdag kveld pågrep politiet i Stockholm flere personer. Alle skal være usbekere.

LES MER: Politiet har pågrepet flere personer i Stockholm

Har blitt avhørt

Svensk politi gjennomførte lørdag et avhør med 39-åringen som skal ha kjørt en lastebil inn i en gågate i Stockholm.

Det opplyser 39-åringens forsvarer Johan Eriksson til Aftonbladet lørdag kveld. Avhøret var det første der forsvareren var til stede.

En domstol har nedlagt forbud mot at han uttaler seg om saken, ifølge Eriksson, som sier at han derfor ikke kan kommentere avhøret nærmere enn å bekrefte at det er blitt gjennomført.

LES OGSÅ: Terrorforsker: - Sjelden at gjerningsmenn står helt alene

Var kjent for Säpo

Den siktede mannen har tidligere vært i Säpos søkelys. De mottok tips om 39-åringen i 2016, men koblet ham ikke til ekstremistmiljø og gikk derfor ikke videre med tipset.

– Opplysningene om ham lot seg ikke dokumentere, forklarte lederen for det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), Anders Thornberg, under en pressekonferanse lørdag.

Det har heller ikke kommet flere tips eller opplysninger om ham senere, ifølge Thornberg.

LES OGSÅ: Nordmenn bes ta med pass på tur til Sverige

- Gikk i vestlige klær, drakk alkohol og røyket

VG har intervjuet en tidligere arbeidskamerat av den siktede. De to skal ha jobbet sammen på et byggeprosjekt i seks måneder i 2014, og har siden hatt sporadisk kontakt på Facebook.

Mannen, som er 31 år gammel, beskriver det som «helt uvirkelig» at hans tidligere arbeidskollega kunne gjøre noe slikt.

31-åringen beskriver sin tidligere arbeidskamerat som en mann med normale interesser. Han var religiøs, men gikk i vestlige klær, drakk alkohol og røyket, og ga aldri uttrykk for ekstreme synspunkter.

Videre forteller 31-åringen at den siktede slet med å skaffe seg fast jobb, og at han jevnlig sendte penger hjem til familien i Usbekistan. Sist gang de hadde kontakt var på sommeren i 2015, og da spurte han om hjelp til å skaffe jobb.

– Han var fortvilet, og spurte om jeg kunne hjelpe han. Det eneste som kan forklare dette er at han gjorde det for penger, sier 31-åringen til VG.

- Ville bare tjene penger

Svenske Dagens Nyheter har snakket med kvinnen som bor på den siktedes registrerte adresse. Fordi hans post kom til leiligheten hun bor i, skal de ha hatt sporadisk kontakt i forbindelse med overlevering av posten, skriver avisen.

Hun beskriver den siktede som en typisk familiefar:

- Han ville bare tjene penger, det var derfor han befant seg i Sverige og jobbet som bygningsarbeider. Kona og barna bor ennå utenlands.

I likhet med den siktedes tidligere arbeidskollega, har kvinnen aldri oppfattet 39-åringen som ekstremist.

- Jeg har aldri sett noen tegn på at han skulle være ekstremist eller bry seg om religion. Tvert imot, han festet og drakk alkohol, som mange usbekere i Sverige, forteller kvinnen.

Hevdet å ha kunnskap om eksplosiver

39-åringen som er mistenkt for angrepet i Stockholm, skal under et jobbintervju i fjor høst ha oppgitt at han hadde kunnskaper om eksplosiver.

39-åringen har de seneste årene arbeidet på ulike byggeplasser i Stockholmsområdet. Han håndterte asbest, noe som man trenger et spesialkurs for, skriver Expressen.

– Jeg vet hvem han er. Han har vært på jobbintervju hos oss, sier en entreprenør som ansatte 39-åringen gjennom en underleverandør.

– Vi visste at papirene hans var i orden, ettersom det var min kollega som hadde kurset han, forteller entreprenøren.

Ifølge entreprenøren tok 39-åringen under jobbintervjuet fram et bevis på at han hadde kunnskaper om eksplosiver, og han sa også at han "kunne sprenge".

– Vi lo mest av det, og forklarte at vi ikke holdt på med det. Det kreves helt andre bevis i Sverige for det, sier entreprenøren.

Entreprenøren sier videre at han husker den mistenkte som stille og rolig, og som en som gjorde jobben sin.

Undersøker om han handlet alene

Politiet ønsker ikke å si noe om hvilke sympatier eller kontakter denne mannen har hatt. Media har tidligere rapportert at han har IS-sympatier.

Les: Siktet for terror: Politiet mener han kjørte lastebilen

Politiet poengterer likevel at man mener det er det er snakk om et terrorangrep. Blant annet på grunn av hvordan angrepet ble utført, men også på bakgrunn av annen informasjon politiet har.

Sikkerhetspolitiet Säpo jobber for å finne ut om mannen handlet alene, eller om han fikk hjelp, og får hjelp av andre lands myndigheter.

Bekrefter bombe i bilen

Politiet jobber også med å kontrollere ekstremistmiljøer for å håndtere eventuelle reaksjoner som kan komme.

Politiet bekrefter tidligere informasjon om at det ble funnet en slags hjemmelaget bombe i lastebilen.

– Vi har funnet en gjenstand i bilen som ikke hører hjemme der. Om dette er en bombe eller en eller annen form for brannfarlig innretning, vet vi ikke. Tekniske undersøkelser pågår, sa rikspolitisjef Dan Eliasson.