Svensk rettsmøte for Assange 3. juni

Tingretten i Uppsala i Sverige holder rettsmøte i saken mot WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange 3. juni. Foto: AP / NTB scanpix

Tingretten i Uppsala i Sverige holder rettsmøte i saken mot WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange 3. juni. Foto: AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Rettsmøtet for WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange vil bli holdt 3. juni, opplyser tingretten i Uppsala.

Assange, som sitter fengslet i Storbritannia, er etterlyst for en voldtekt han angivelig skal ha begått i Sverige i 2010.

Saken ble henlagt i 2017, men nylig ba en av kvinnene som anmeldte Assange, om en gjenopptakelse. I forrige uke ble saken derfor gjenåpnet.

Beslutter tingretten i Uppsala at Assange skal pågripes, vil det bli utstedt en europeisk arrestordre der Assange blir begjært utlevert til Sverige.

Ifølge viseriksadvokat Eva-Marie Persson er målet å få Assange tiltalt for voldtekt av «mindre grov karakter».

Assange sitter nå fengslet i et høysikkerhetsfengsel utenfor London etter å ha blitt dømt til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsvilkårene som gjaldt mens han ble etterforsket for voldtekt og seksuelle overgrep i Sverige.

Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham til USA og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i 2012, der han oppholdt seg inntil Ecuador trakk tilbake hans politiske asyl i april i år.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.