*Nettavisen* Nyheter.

Svensk spionfly hevet i natt

Foto: (Marin Mätteknik/ SCANPIX SVERIGE)

Natt til fredag ble kroppen av et svensk militærfly hevet fra bunnen av Østersjøen, der det hadde ligget i nesten 52 år.

19.03.04 09:42

Dermed er den såkalte DC-3-gåten et langt skritt nærmere en løsning.

Flyet drev spaning mot radaranlegg i Baltikum, da det 13. juni 1952 ble skutt ned av et sovjetisk jagerfly. Hele besetningen på åtte omkom i nedskytingen over åpent hav 125 kilometer sørøst for Stockholm.

Saken har vært svært omdiskutert i Sverige, der enkelte har ment at DC-3-flyets oppdrag var i strid med svensk nøytralitetspolitikk. Blant de ubesvarte spørsmålene er hvor nært svenskene samarbeidet med NATO om spionasje mot Sovjetunionen.

– Dette er en historisk begivenhet. Nå håper jeg at vi har bidratt til at i hvert fall de fleste og de viktigste spørsmålene blir besvart, sa kommandørkaptein Claes Lundin på bergingsfartøyet "Belos" da flykroppen tidlig natt til fredag kom opp til overflaten.

Over helgen innleder eksperter fra det svenske luftforsvaret en nærmere gransking av flykroppen. Blant annet skal eventuelle levninger av besetningen identifiseres, opplyste talsmenn for det svenske forsvaret fredag.

(NTB-TT)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.