RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk statsråd ikke velkommen

Sist oppdatert:
Muhammed-karikaturene skal være grunnen til at den svenske utenriksministeren Carin Jämtin ble nektet å reise til Darfur-området i Sudan onsdag.

Guvernøren i al-Fashir, Osman Yusuf al-Kabir, ga den svenske delegasjonen beskjed om at de ikke var velkommen av tre grunner: Fordi Muhammed-karikaturene er blitt vist i en svensk avis, fordi besøket skulle skje måneden profeten ble født, og fordi statsrådens sikkerhet ikke kunne garanteres, melder TT.

Selv tror Jämtin det er andre grunner til avslaget.

- Urolig
- Jeg tror hovedårsaken er den situasjonen i landet generelt. Man slipper ikke inn FN-styrker, og man kjenner seg urolig for egen maktposisjon i en tid med store forandringer, sa hun som forklaring på hvorfor hun og delegasjonen bestemte seg for å ikke fortsette reisen.

Saken ble diskutert ved den svenske ambassaden i Khartoum. Betraktninger rundt egen sikkerhet gjorde at delegasjonen bestemte seg for ikke å dra.

Borgerkrig
Siden et opprør startet mot sentralregjeringen i Darfur i 2003 har krig, sult og sykdommer kostet opptil 300.000 mennesker livet. Omkring to millioner mennesker har blitt tvunget på flukt. Sudan har blitt anklaget for å støtte arabisk militsgrupper i massakre av bøndene i området. FN vurderer å sende en fredsbevarende styrke til området for å erstatte de fredsbevarende soldatene fra den Afrikanske unionen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere