RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk storavis refser Norge

Sist oppdatert:
Kommentator i Sveriges største avis raser over jagerflybeslutningen og skriver at unionsoppløsningen var et feilgrep.

For to uker siden kunngjorde regjeringen at Norge skal erstatte de gamle F16-flyene med amerikanske F35-fly. Dermed tapte svenske Jas Gripen kampen om å levere 48 kampfly.

Avgjørelsen ble mottatt med stor skuffelse i Sverige, og flere svenske politikere antydet at valget ville få konsekvenser for det nordiske forsvarssamarbeidet.

I tillegg hevder kritiske røster at Norge brukte Sverige til å forhandle ned prisen med USA.

Dårlig forretningsetikk
I søndagens utgave av Aftonbladet går kommentator Johanne Hildebrandt langt i å anklage Norge for å ha vært uetiske i jagerflyprosessen.

- Er den norske regjeringen så ivrige over å få leke med USA at de fullstendig ignorerer forretningsetikk? Eller har de blitt så arrogante over at de tjener penger på sine naturressurser istedenfor på hederlig arbeid, at de anser seg selv å stå ovenfor folkevett og hederlighet, skriver Hildebrandt.

Det er ingen tvil om at Norges valg av amerikanske jagerfly vil svekke Sveriges mulighet til å selge Jas Gripen-flyene til andre potensielle kjøpere. Og det hjalp heller ikke at forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen sa at Jas Gripen-flyet ikke var godt nok for det norske forsvaret da hun redegjorde for valget av USAs F35-fly.

Hildebrandt beskriver denne uttalelsen som umoralsk.

- Har kvinnen fått betalt for å snakke dritt om Gripen? spør hun i kommentaren.

Bortskjemte unger
Videre fortsetter aviskommentatoren å irritere seg over hvordan Norge oppfører seg overfor sine naboer.

- Se bare hvordan de har blitt, bortskjemte unger som kjøper opp alt i Sverige, hyrer oss inn som gjestearbeidere og dessuten ydmyker vårt største industriprosjekt. Jeg har sagt det før, og sier det igjen, det var et stort feilgrep å slippe Norge i 1905, avslutter hun.

Svenske politikere er heller ikke ferdig med saken. Neste mandag skal Strøm Erichsen til Sverige for å møte sin svenske kollega. Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors vil blant annet ha svar på hvorfor Jas Gripen ikke tilfredsstilte kravene til det norske forsvaret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere