RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk TV-team angrepet

Sist oppdatert:
TV-teamet ble truffet av en granat sør i Libanon. En journalist er alvorlig skadd.

GRATIS OPPSETT: Få Nettavisen på mobil

- Vi fikk en melding ganske tidlig i dag om at et svensk TV-team skulle være truffet, og varslet den svenske ambassaden, sier TV 2-reporter Fredrik Græsvik i 16-tiden lørdag.

Nasjonalitet og skadeomfang var da ikke endelig bekreftet, og personell fra den svenske ambassaden i Damaskus undersøker nå opplysningene.

TV-teamet skal ha blitt truffet sør for byen Saida.

Ubekreftet
- Vi kan ikke bekrefte at en svenske er skadd. Det vi vet, er at en bil med et TV-team har blitt rammet og at en person er alvorlig skadd. Tre andre skal være uskadd, sier Petra Hansson ved det svenske utenriksdepartementet til SVT Text & Webb.

Ifølge Expressen.se skal en svensk journalist ha blitt alvorlig skadd i angrepet.

TV 4 melder imidlertid at det er en libanesisk journalist, og ikke en svensk, som ble skadd. Vedkommende skal ha jobbet i et svensk TV-team.

TV 2s Fredrik Græsvik har i tre uker befunnet seg i byen Tyr sør i Libanon.

- Veien der TV-teamet skal ha blitt truffet, blir brukt av folk som reiser inn og ut av Tyr og Sør-Libanon. Selv om det er stor risiko, er det noen som velger å bruke den, sier han.

Beskutt
- Da vi kom ned hit var det ubehagelig å kjøre, fordi vi visste at israelerne hadde skutt på en del biler. Da vi kjørte ned, varslet jeg hæren om hvor vi kjørte, men vi fikk beskjed om at det ikke kunne gis noen garantier, sier Græsvik.

Israelerne vet at internasjonal presse bruker denne veien, og at internasjonale TV-team merker bilen med «TV» på taket og bildørene. Likevel har visse pressebiler blitt beskutt.

- For litt over to uker siden kjørte vi i en kolonne med andre journalister, og israelerne begynte å beskyte oss. En tysk journalist ble lettere skadet. Det oppleves som ubehagelig når de skyter, men jeg oppfatter det i ettertid som en slags varselsskudd. Kolonnen og dens størrelse var avtalt, men en del flyktninger hang seg på oss slik at den vokste. Jeg antar det er derfor de skjøt, sier Græsvik.

Krigsskip
Græsvik tror ikke israelerne ønsker journalister på bakken i områdene.

- Både fordi vi er vitner til hva som skjer på bakken, og fordi journalister kan komme til skade. Israelerne ønsker nok ikke å ramme utlendinger.

Natt til lørdag ble TV 2-journalisten flere ganger vekket av bombing rundt huset der teamet hans bor.

- Det var tre angrep i natt. Det pågår harde kamper, og vi hører at det skjer mange ting. Utenfor kysten ser vi et italiensk og et fransk krigsskip, sør mot grensen til Israel. Jeg vet ikke hva det er. I tillegg har det kommet et skip med hjelpeforsyninger til Tyr. De har ikke losset, men ligger klare til å gå inn i havna.

Resolusjon
Fredag ble det vedtatt en resolusjon om krigen i FN, der verdensorganisasjonen går inn for å sende 15.000 fredsbevarende soldater fra FN og et tilsvarende antall libanesiske soldater til de sørlige delene av Israel. Styrken skal etter planen stå mellom israelske soldater og Hizbollah mens Israel trekker seg ut av landet og Hizbollah avslutter sin militære aktivitet.

Libanon har stilt seg positive til planen. Den israelske regjeringen behandler resolusjonen søndag, men har signalisert at militæraksjonen kan fortsette ut uken, melder AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere