*Nettavisen* Nyheter.

Svenske fryktes drept i Saudi-terror

En svensk statsborger skal være blant de drepte i angrepet mot et boligområde i al-Khobar nordøst i Saudi-Arabia lørdag. Minst 16 ble drept.

29.05.04 20:25

Den svenske mannen jobbet som kokk i boligkomplekset Oasen. Han ble drept da væpnede menn stormet boligområdet lørdag morgen, sier en ansatt i Oasen til nyhetsbyrået AFP.

Svenske myndigheter kan imidlertid ikke bekrefte disse opplysningene.

- Vi har vært i kontakt med vår ambassade i Saudi-Arabia hele dagen og har ikke fått noen opplysninger som tyder på at en svenske er blitt drept, sier talsmann i svensk US, Tobias Nilsson.

Minst ni av de drepte er sivile, sju av dem utlendinger. Sju medlemmer av den saudi-arabiske sikkerhetsstyrken er også drept.

Islamister som skal ha forbindelser til al-Qaida har tatt på seg skylden for lørdagens angrep mot flere boligblokker hvor utlendinger bor.

Et ukjent antall personer ble også tatt som gisler, men fem libanesere som ble tatt til fange ble senere løslatt.

USAs ambassade i Saudi-Arabia oppfordrer nå alle amerikanske borgere om å reise fra Saudi-Arabia.

- Vi ber igjen alle amerikanere om å forlate landet i lys av terrorangrepene nylig, sier en amerikansk tjenestemann ved ambassaden til Reuters.

- Med Guds nåde
Området som ble angrepet, ligger i nærheten av oljebyen Khobar og huser mange utenlandske arbeidere som jobber for oljeselskaper. Boligområdene har et omfattende vakthold, og ifølge lokalt politi skjøt vakter tilbake mot angriperne, ifølge NTB-Reuters.

Ifølge Sky News skal Al Qaida tatt på seg skylden for angrepet i en uttalelse på et islamistisk nettsted lørdag formiddag.

- Med Guds nåde har en skvadron fra vårt heroiske mujahideen stormet amerikanske selskaper... som er spesialisert på olje og som vil stjele muslimers rikdom, het det i uttalelsen. Den var undertegnet av «Al Qaida-nettverket på den arabiske halvøy», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nettstedet er drevet av en saudisk dissident, og har brakt lignende uttalelser tidligere.

Oppfordret til krig
Angrepet skjedde bare to dager etter at et islamistisk nettsted kunngjorde en oppfordring om bykrig i Saudi-Arabia. Kunngjøringen skal stamme fra en av al-Qaidas fremste ledere i Saudi-Arabia, Abdulaziz al-Muqrin, ifølge NTB-Reuters.

I dokumentet gir han en detaljert liste over hvilke virkemidler islamister bør ta i bruk for å styrte den saudiarabiske kongefamilien.

For nøyaktig en uke siden ble en tysker skutt og drept i hovedstaden Riyadh.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag