Svenske halliker selger kvinner til Oslo

Foto: (Illustrasjon: Scanpix)

Svenske halliker tjener grovt på å leie ut prostituerte til nabolandene. Hallikene sender stadig oftere kvinner til kolleger i Oslo.

Hallikene får en viss prosentandel av det de prostituerte tjener i den norske hovedstaden. Etter at de har prostituert seg i Norge en viss tid, blir kvinnene sendt videre til København eller kanskje til Finland, forteller statsadvokat Hans Ihrman til Svenska Dagbladet.

Antallet politianmeldelser for kobleri er tredoblet i Sverige i løpet av de siste ti årene. I 2002 ble 66 personer anmeldt for slik virksomhet, 20 flere enn året før. Kobleri er et juridisk uttrykk for å skaffe en horekunde kontakt med en prostituert.

Ihrmann ser det økte antallet anmeldelser som et bevis på at flere koblere blir oppdaget. Om det samtidig betyr økt virksomhet, er mer uklart.

- Spørsmålet er om dette er et problem som har eksistert lenge, men ikke blitt tatt på alvor, eller om det er et relativt nytt fenomen. Vi vet ikke hvor store mørketallene er eller har vært, sier Hans Ihrman, som har ledet opprullingen av flere store bordellvirksometer i Sverige.

Ifølge den svenske statsadvokaten har hallikene skiftet både stil og taktikk. De framstår ikke lenger som snuskete individer som kaprer kunder på gaten, men er ofte velutdannede, tidligere ustraffede menn som driver sexhandel over internett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.