*Nettavisen* Nyheter.

Svenske kong Carl Gustaf åpner for å huse asylsøkere

Kong Carl Gustaf, her sammen med dronning Silvia og datteren Madeleine åpner for å gi asylsøkere tak over hodet i boliger hoffet disponerer.

Kong Carl Gustaf, her sammen med dronning Silvia og datteren Madeleine åpner for å gi asylsøkere tak over hodet i boliger hoffet disponerer. Foto: (Getty Images)

Akutt mangel på boliger for asylsøkere i Sverige, får kongen til å strekke ut en hånd.

11.11.15 14:25

Kong Carl Gustaf sier nei til å huse flyktninger på Stockholms slott, men han åpner for å gi asylsøkere tak over hodet i andre boliger hoffet disponerer.

Det melder Dagens Nyheter onsdag. Svenske myndigheter har akutt mangel på bolig for asylsøkere i Sverige, og tidligere denne måneden varslet regjeringen at den ikke lenger kan garantere tak over hodet for alle som kommer.

Les også: Flyktninger ber det svenske folk om unnskyldning

Det svenske hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren sier kongefamilien følger situasjonen tett og er svært engasjert. Hoffet har fått forespørsler fra allmennheten om ikke asylsøkere kan få overnatte på Stockholms slott, men det er uaktuelt.

Kongen har imidlertid tatt initiativ til «andre kreative forslag», sier Thorgren. Hoffet åpner for at andre lokaler som kongen disponerer, kan brukes som flyktningboliger dersom statens fastighetsverk SVF tar initiativ til det.

Les også: Svensk ultimatum: - Ta det dere får eller klar dere selv

SVF, som forvalter statens eiendommer, er positiv.

– Når det gjelder bygninger som allerede er utleid, har vi generelt sagt at dersom leietakeren, i dette tilfellet kongen som har disposisjonsrett, kommer til oss, så er vi positivt innstilt, sier Johan Zetterberg i SVF til Dagens Nyheter.

Svenske myndigheter anslår at totalt mellom 140.000 og 190.000 mennesker vil ha søkt asyl innen året er omme. Bare forrige uke søkte over 10.000 om beskyttelse i Sverige. (©NTB)

Les også: Danmark varsler ny asylinnstramming

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.