Svenske nasjonalister i frammarsj

Sverigedemokraterna nærmer seg Riksdagen.

23.06.08 14:54

På en fersk meningsmåling får det svenske nasjonalistiske partiet Sverigedemokraterna en oppslutning på 3,9 prosent. Det tilsvarer en økning på 1 prosent siden samme måling i mai. Partiet nærmer seg dermed en oppslutning som kan gi dem representasjon i Riksdagen i Stockholm. Sperregrensen for representasjon ligger på 4,0 prosent.

Foto: Sverigedemokraterna

Sterkere støtte
Det er det beste resultatet partiet noen gang har fått i en meningsmåling utført av det anerkjente Synovate-instituttet, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

– Partiet har betydelig sterkere støtte blant menn enn blant kvinnelige velgere. Støtten er større blant LO-medlemmer enn blant medlemmer i de andre hovedsammenslutningene TCO og Saco, og størst i Sør-Sverige, sier Synovate-analytiker Nicklas Källebring til avisen.

4,2 prosent
I en annen meningsmåling, foretatt av Sifo, får partiet en oppslutning på hele 4,2 prosent.

Grunnen til den sterke oppgangen kan blant annet være den store medieoppmerksomheten de fikk rundt partiets årsmøte i mai.

«Demokratisk nasjonalisme»
Ved valgene i 2002 og 2006 fikk Sverigedemokratene flest stemmer av de svenske partiene som ikke greide sperregrensen. Partiet går inn for «demokratisk nasjonalisme» og vil blant annet redusere tallet på asylsøkere som får opphold i Sverige til et minimum, skriver ANB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag