Svenske torturert i Abu Ghraib

En irakiskfødt svenske krever over 700.000 kroner i erstatning fra USA etter at han skal ha blitt stygt mishandlet i Abu Ghraib-fengselet.

23.05.04 13:42

Dette er de første levende bildene fra misbruket av fanger i Abu Graib.

Mannen rømte fra Irak til Sverige etter å ha blitt torturert under Saddam Husseins regime. Da han vendte tilbake til Irak i august i fjor, ble han kastet i fengsel igjen, og torturert på nytt, sier han.

- Saddam tok pengene våre og livene våre og nå gjør amerikanerne det samme, sier mannen som i New York Times bare står fram med etternavnet sitt, Saleh.

Ville selge biler
Han reiste tilbake til Irak fra Sverige i august i fjor i håp om å starte et nytt liv som bilmekaniker i Najaf. I stedet ble han helt tilfeldig plukket opp av amerikanske soldater på patrulje, fratatt penger og pass og kastet i fengsel. Bak murene i det beryktede Abu Ghraib-fengselet sier han at han ble utsatt for seksuelle overgrep og fikk elektriske støt. Han ble også tvunget til å gå naken.

Se de rystende bildene fra Abu Ghraib-fengselet.

Han hevder også at amerikanske soldater skjøt og drepte fem andre fanger under et opprør i fengselet. USA etterforsker for tiden 37 dødsfall i Abu Ghraib-fengselet, åtte av dem som drap.

Vil ha penger tilbake
Han hevder også at over 500.000 kroner som han hadde med seg fra Sverige, ble beslaglagt av amerikanerne. Salehs advokat Shereef Akeel krever nå drøye 700.000 kroner i erstatning for den behandlingen han fikk i Abu Ghraib.

Svenske myndigheter bekrefter at de kjenner til at en svensk borger satt fengslet i Irak. De var imidlertid ikke klar over at han satt i Abu Ghraib.

Også i perioden 1980 til 1985 satt Saleh fengslet i Abu Ghraib. Han har i dag kone og fem barn i Sverige.

Han slapp ut av fengselet i desember i fjor og klarte å komme seg tilbake til Sverige via Syria. Siden mars har han oppholdt seg i USA for å fremme erstatningskravet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.