*Nettavisen* Nyheter.

Svenskekongen kritiserer regjeringen

Kong Carl Gustaf er svært kritisk til at det tok nesten to døgn fra flodbølgekatastrofen var et faktum, og til han fikk informasjon fra det svenske utenriksdepartementet.

10.01.05 12:31

Svenskekongen mener regjeringen må ransake seg selv om hvordan krisehåndteringen ble gjennomført, skriver Dagens Nyheter.

- Her i Sverige er det ofte slik at ingen våger å ta ansvar, sier Carl Gustaf.

Kongen forteller i et langt intervju med avisen at hele familien andre juledag var samlet hjemme hos hans søster, prinsesse Christina, og at alle sto sammen foran fjernsynet og fulgte nyhetsrapporteringen.

Fikk ikke kontakt med UD
Kongen forsøkte å skaffe seg informasjon fra både utenriksdepartementet og statsministerens kontor, uten å lykkes.

Først på kvelden 27. desember fikk hoffet tak i statssekretær Lars Danielsson. Da var det gått halvannet døgn fra flodbølgen rammet sørøst-Asia. Dagen etter kom kabinettsekretær Hans Dahlgren til slottet, og informerte kongen.

- Alle ransaker seg selv. Det kommer vi også til å gjøre. Mye henger sikkert sammen med at vi var inne i julehelgen, og liksom i en annen modus, sier kongen til DN.

- Viktig å ta ansvar
Men svenskekongen stiller i likhet med mange andre spørsmål ved hvordan de første døgnenes kaos kunne oppstå i det svenske utenriksdepartementet, sammenlignet med hvor raskt for eksempel Italia reagerte.

- Noen ganger er det bedre å reagere enn å ikke gjøre noen ting. Det er bedre å ringe ambulansen og siden sende den hjem om det ikke er behov for den. Men i Sverige er det ofte slik at ingen våger å ta ansvar. Man er redd for å gjøre noe fordi det kan medføre kostnader, sier han.

- Jeg synes det er viktig at man våger å ta ansvar. Siden kan det hende man blir uthengt, men det er bedre enn å stå der passiv.

Håper å være til hjelp
Carl Gustaf tror den svenske mentaliteten innebærer at de reagerer langsomt, men er veldig organiserte og effektive når maskineriet er kommet i gang. Kongen forteller i intervjuet også om sine inntrykk da han var på Arlanda og tok i mot svensker som kom hjem fra de rammede områdene, og sier han tror kongefamilien kan være til støtte i vanskelige tider.

- Jeg håper jeg kan gjøre en innsats. Jeg vil jo forsøke å være et samlende symbol for nasjonen og for de svenskene som rammes. Hjelpe og støtte, og være med der det finnes mulighet, sier kongen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.