*Nettavisen* Nyheter.

Svenskene får sin 17. mai

Riksdagen bestemte onsdag at den svenske nasjonaldagen blir helligdag fra neste år. 2. pinsedag må vike plass som «rød dag» for at 6. juni skal bli fridag.

01.12.04 13:57

Beslutningen kan bety at svenskene må jobbe mer, skriver Aftonbladet. For mens 2. pinsedag alltid faller på en mandag – som blir fri – vil nasjonaldagen før eller senere komme til å havne på en lørdag eller søndag, hvor folk flest allerede har fri. Det blir imidlertid noen år før dette skjer – til neste år er 6. juni en mandag.

Bak beslutningen i Riksdagen står en bred majoritet av fem partier, bare venstrepartiet og miljøpartiet stemte imot, mens det i de øvrige partiene var nesten full oppslutning om vedtaket.

Den svenske kirken har gått mot å fjerne 2. pinsedag, mens arbeidslivsorganisasjonene har vært imot at en slik endring skjer midt i en avtaleperiode. Byttet av røde dager gjør at teksten i mange avtaler må reforhandles.

6. juni er hitorisk av tre grunner i Sverige. I 1523 ble Gustav Vasa valgt til konge, noe som betydde brudd med danskene, og en oppløsning av Kalmarunionen. Valget dannet grunnlaget for det moderne svenske kongeriket. 6. juni 1809 ble den svenske styreformen vedtatt, med religions-, trykke- og ytringsfrihet for det svenske folket. Og 6. juni 1974 vedtok svenskene store endringer i styreformen, blant annet ble Kongens makt redusert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.