RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ScanpixAP Photo/Saudi Gazette

Svenskene flykter - norsk UD rolig

Sist oppdatert:
Utenriksdepartementet følger utviklingen i Saudi-Arabia nøye, men velger foreløpig ikke å endre sitt reiseråd til landet. Svenske statsborgere rømmer nå landet.

«På grunn av de rådende forhold ber Utenriksdepartementet norske borgere nøye vurdere nødvendigheten av å reise til eller oppholde seg i Saudi-Arabia», lyder UDs reiseråd, som ble utstedt 25. februar i fjor.

– Når det gjelder reiserådene, så oppdateres de jevnlig. Vi har foreløpig ikke valgt å endre det som foreligger for Saudi-Arabia, sier informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i UD til NTB.

USA og Storbritannia fraråder på sin side sine borgere å reise til Saudi-Arabia, ettersom de regner sannsynligheten for nye anslag som stor.

Minst 17 personer, deriblant en svensk statsborger, er blitt drept i terroraksjoner i Saudi-Arabia det siste døgnet.

Svensker flykter
Svenske statsborgere er i ferd med å forlate Saudi-Arabia etter at islamister lørdag angrep flere boligområder og drepte minst 17 personer, blant annet en svensk kokk.

– Grensen min er nådd. Det er for farlig. Jeg og kona mi reiser, sier Anders Jonsson til Expressens nettutgave.

Han bor bare noen få minutter fra boligkomplekset hvor den svenske kokken fikk strupen skåret over. Også en italiensk kokk på 25 år var blant de drepte, bekrefter italienske myndigheter søndag.

Det svært strenge saudiarabiske vaktholdet kan ikke lenger forhindre at usikkerheten brer seg blant de utenlandske arbeiderne. Under angrepene skal islamistene ha spurt beboerne om de var kristne eller muslimer. Kun muslimer fikk gå fri.

Den svenske kvinnen Berit (40) planlegger også å reise:

Traumatisk
– Flere venner og kolleger har dødd, andre har mistet armer eller bein. Nå er det nok. Nå tar jeg mine barn og stikker herfra, sier kvinnen, som også var i landet da 35 personer ble drept i et terrorangrep i Riyadh i fjor. En av hennes venninner ble blind.

Anders Jonsson vet ennå ikke om noen av hans kolleger er rammet av terroren det siste døgnet:

– Akkurat nå er alt bare forferdelig kaotisk og traumatisk her nede, sier han til Expressen.

I motsetning til USA og Storbritannia har svensk UD ingen planer om å fraråde reiser til Saudi-Arabia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere