RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svenskene gjør som Jens

Sist oppdatert:
Vil lage svensk «Soria Moria-regjering». - Gledelig, sier Martin Kolberg.

De svenske partiene Socialdemokraterna, Vänstern og Miljøpartiet går sammen og danner et nytt regjeringsalternativ til den borgerligstyrte regjeringen Sverige i dag har.

Rødgrønt
Det fortalte lederne for de tre partiene på en felles pressekonferanse i Stockholm søndag.

- Vi håper å kunne tilby en rettferdig politikk til valget i 2010. Vi har samarbeidet over en lengre periode og har styrke i form av at vi har samarbeidet tidligere. Nå ser vi et sterkt samarbeid som tar opp kampen med den borgerlige regjeringen, sier partileder Mona Sahlin i Socialdemokraterna.

Partiene setter ned fem arbeidsgrupper som skal arbeide frem en felles regjeringsplattform.

- Det kjennes veldig bra å kunne tilby et alternativ til den moderatledete (no. Høyre-ledete, red.anm.) regjeringen, sier Vänsterpartiets leder Lars Ohly.

- Gledelig
Partisekretær i Arbeiderpartiet, Martin Kolberg, synes nyheten fra Sverige er gledelig.

- Dette er fint. Det er godt at vårt søsterparti, Socialdemokraterna, stiller seg i spissen for denne koalisjonen, sier Kolberg til Nettavisen.

Han sier det har vært kommunikasjon mellom de to partiene hvor de norske erfaringene er blitt diskutert.

- Vi har kommunisert våre erfaringer til svenskene. De har jo også sett at det rødgrønne prosjektet her til lands har vært vellykket og at vi greide å skaffe oss et flertall på det grunnlaget. I tillegg vet de at vi har gode resultater å vise til og at det også har gitt positiv uttelling for fagbevegelsen, sier Kolberg.

Turbulent høst
Det har vært en turbulent høst for de tre partiene. Internt i Socialdemokraterne har det blitt krevd at partiet skulle samarbeide med Vänsterpartiet, noe partileder Mona Sahlin har nektet å akseptere inntil søndagens pressekonferanse.

I tillegg kom det søndag morgen en ny meningsmåling som viste at Vänsterpartiet får 7,7 prosent oppslutning, noe som gjør partiet til Sveriges nest største parti.

- Miljøpartiet og Socialdemokraterna gjorde en feil. Vänsterpartiet har alltid sagt at vi må samles for å bli kvitt den sittende regjeringen, sa Lars Ohly til det svenske nyhetsbyrået TT søndag morgen.

Ville fått regjeringsmakt
Målingen viser også at det rødgrønne alternativet har en oppslutning på 53,7 prosent. Den borgerlige alliansen fikk kun 39,1 prosents oppslutning. Dermed ville det blitt regjeringsskifte i Sverige om det var valg i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere