RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svenskene sikrer kunst med stålstenger

Sist oppdatert:
Etter flere kunsttyverier har svenske museer skjerpet sikkerheten de siste årene. Her henger ikke kunstskattene like fritt.

Sveriges Nasjonalmuseum og Thielska Galleriet i Stockholm er to kunstmuseer som begge har opplevd væpnede kunstran de siste årene.

I Nasjonalmuseum ble to Renoir-malerier og et maleri av Rembrandt stjålet av bevæpnede ranere i 2000. Av disse har bare ett Renoir-bilde dukket opp igjen.

Som følge av tyveriet endret Nasjonalmuseet i Stockholm på sikkerheten i 2001. De innførte blant annet en ny type oppheng av bildene.

Festet med stålstenger
- De er nå festet med stålstenger seks meter over opphengsstedet. Det betyr at tyver eventuelt må slepe med seg flere meter med stålstenger sammen med kunstverket. Det går ikke lenger å bare klippe av noen vaiere med en liten tang, sier sikkerhetssjef Jan Birkehorn til NTB

Han sier at dette er en billig løsning, og at de ansatte er opplært i metoder med spesialverktøy for å få løs bildene i tilfelle brann.

Stålstengene er kanskje ikke like pene å se på som et annet oppheng, men de fleste besøkende fokuserer ikke så mye på måten bildet er opphengt på, mener sikkerhetssjefen.

Ingen tro på metalldetektor
Det svenske museet fikk også installert overvåkingskameraer etter ranet .

- Det er svært sannsynlig at ranerne har vært på Munch-museet forut for tyveriet uten maskering for å spane. Da kan overvåkingskameraer kanskje hjelpe norsk politi til å finne fram til mistenkelige personer, sier han.

Et metalldetektorsystem ved inngangen til museet, som har blitt lansert etter Munch-ranet, har han liten tro på.

- I praksis tror jeg dette vil bli svært vanskelig å håndtere. Vi er ingen flyplass, og vi har opptil 300.000 besøkende hvert år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere