RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensker drept i Somalia

Sist oppdatert:
Flere svensker er drept i kamper i Somalia.

Ifølge en talsmann for regjeringen i Somalia dreier det seg om svensker med somalisk bakgrunn, melder SVTs Ekot ifølge Aftonbladet. Svenskene skal være funnet blant islamistiske krigere som ble drept i kampene i Somalia de siste ukene.

-De kom hit og deltok. Vi har sett identifikasjonsdokumenter. Noen av dem falt i kampene, noen er vi sporet av, mens noen er fengslet, sier talsmannen Abdirahman Dinari til Ekot.

- Nordmenn arrestert
Nettavisen skrev tidligere i måneden at flere norske statsborgere er tatt etter kampene. Ifølge Somalias EU-ambassdør, Yusuf Mohammed Ismail Bari-Bari, er flere norsk-somaliere arrestert for å ha kjempet for Unionen av islamske domstoler.

-Jeg kan bekrefte dette. Somalias sikkerhetstjeneste har allerede arrestert flere somaliere som har norske, svenske og danske pass. Ifølge somalisk lov er de somaliere, og de kommer til å bli straffet i Somalia, men myndighetene tar hensyn til at de er borgere av andre land, sa han til Nettavisen 18. januar.

Ikke hørt om nordmenn
Norsk UD har ikke kunnet bekreftet opplysningene.

- Vi har bedt om å bli informert av overgangsregjeringen dersom personer med norsk pass blir pågrepet i Somalia. Dette har vi tatt opp ganske tidlig med innenriksminister Aidid. Ambassaden er heller ikke kjent med at norske borgere eller personer med norsk pass skal være drept i krigshandlinger i Somalia. Vi har ikke informasjon verken om arrestasjoner eller drepte, sier avdelingsdirektør Hans Jacob Frydenlund, leder ved seksjonen for Øst- og sentralafrika i UD, til Nettavisen tirsdag.

- Vi har gjennom alle våre kanaler inn mot overgangsregjeringen i Somalia anmodet om å bli raskt og presist informert dersom de blir kjent med forhold knyttet til personer med norsk pass. Dette ble tatt opp med innenriksminister Aidid i forrige uke, og vi har fortsatt, og hittil, ikke mottatt noen opplysninger som angår eventuelle norske borgere eller borgere med norske pass som skal ha kjempet med islamistene, sier ministerråd Espen Gullikstad ved ambassaden i Nairobi til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere