*Nettavisen* Nyheter.

Svensker i kø for å dø

Stadig flere svensker benytter seg nå av tilbudet fra den sveitsiske dødsklinikken Dignitas. Mot betaling får klinikkens pasienter komme til Sveits for å få hjelp til å dø.

Det er Aftonbladet som avslører hvordan Dignitas opererer for å skaffe seg svenske kunder. Organisasjonen ble grunnlagt i 1998, og har som grunnidé å hjelpe folk til å ta sitt eget liv. I 2001 hadde Dignitas tre svenske i sitt medlemsregister, men i senere tid er organisasjonen blitt mye mer aktiv og pågående i arbeidet med å rekruttere svenske kunder, skriver avisen.

I et brev til en alvorlig kreftsyk kvinne, skriver Dignitas' generalsekretær Ludwig Minelli:

Dødshjelp tillatt
- Vi vil være takknemlige om du kan informere venner, bekjente og slektninger om Dignitas. Vi vedlegger informasjonsmateriell for dette formålet. Jo flere medlemmer Dignitas har, jo mer seriøst kommer man til å ta vårt anliggende.

Til tross for at dødshjelp er tillatt i Sveits, får ikke virksomheten drive kommersielt. Offisielt er tilknytningsavgiften til Dignitas derfor bare på hundre sveitserfranc, mellom fem- og sekshundre kroner. I tillegg kommer en årsavgift på knappe trehundre.

Brevene Aftonbladet har fått tak i viser at organisasjonen forsøker melke sine «kunder» - mange av dem svært deprimerte – for atskillig større beløp.

Mottar pengegaver
- Vi er takknemlige for alle ytterligere bidrag som kan hjelpe oss til å beholde og forbedre vår service, heter det i brevet til en kreftrammet svenske. I en årsberetning fra organisasjonen fremgår det at de har mottatt flere hundre tusen kroner i gaver.

Pengegavene er imidlertid ikke hovedårsaken til at mange er kritiske til Dignitas, men derimot hvor enkelt det er å få kjøpe «service» på dødsklinikken. I lokalene i Zürich dør mennesker på løpende bånd. Sykepleieren Erika Luley serverer dødsdrikken, en blanding av vann og sovemedisin.

Tar selv dødsdrikken
- Alt skjer veldig diskret. Vi ser bare at de bærer ut de døde på bårer, forteller en nabo til Aftonbladet. På dødsklinikken har hittil minst 300 mennesker møtt døden.

Selvmordspasientene får servert nudelsuppe eller noe enkelt å spise. Deretter får de piller så de ikke skal bli kvalme eller kaste opp av dødsdrikken. Mot slutten klipper pasientene i stykker sine kredittkort, og tar en siste prat med sine pårørende.

Når tiden er inne, får de dødsdrikken, som de selv må klare å drikke. Det er nemlig ikke lov for sykepleieren eller noen andre å assistere den som skal dø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.