RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

INGEN SOL I SIKTE: Himmelen over Stockholm var tirsdag morgen var langt mørkere enn vanlig, noe som har fått svenskene til å undre seg over hva som skjer.
INGEN SOL I SIKTE: Himmelen over Stockholm var tirsdag morgen var langt mørkere enn vanlig, noe som har fått svenskene til å undre seg over hva som skjer. Foto: Jonas Ekströmer/tt (NTB scanpix)

Svensker og finner rammet av mystisk mørke

Sist oppdatert:
Svenske meteorologer mener å ha en forklaring på fenomenet.

OSLO (Nettavisen): Et uvanlig mørke over Stockholm tirsdag morgen fikk svenskene til å undre seg. Det spekuleres også på om det spesielle skydekket indirekte var årsaken til en nødlanding på Arlanda tirsdag morgen.

Les også: Melder om røyklukt flere steder i Norge - skylder på Ophelia

Mange reagerte på at himmelen over den svenske hovedstaden fikk en mørkere farge enn vanlig for årstiden, melder Aftonbladet. Avisa sendte en reporter opp på et av byens tak for å dekke fenomenet. Et par timer etter soloppgang beskrev hun en grå himmel der det ikke var mulig å peke ut solen noe sted.

- Har solen tenkt å stå opp i dag, eller? undret advokat Sanna Bergheim på Twitter.

Et lignende fenomen gjorde seg også gjeldende i den finske hovedstaden Helsinki, skriver Helsingin Sanomat.

I Storbritannia ble himmelen farget i ulike farger mandag som en følge av orkanen «Ophelia» som gjorde seg gjeldende over Storbitannia i helgen. Støvpartikler i lufta farget himmelen rød, oransje og gul.

Skylder på støvpartikler

Svenske meteorologer sier til Aftonbladet at det er støvpartikler etter skogbrannene i Spania og Portugal som nå gjør himmelen mørk over Skandinavia og at det er frontsystemet etter uværet «Ophelia» som har brakt skyene hit.

Les også: SAS-fly evakuert etter røyklukt i cockpiten

Fly måtte nødlande

Et passasjerfly med 145 personer om bord nødlandet på Arlanda tirsdag morgen etter at besetningen kjente røyklukt, men det er ikke funnet noen kilde til røyklukten. SAS undersøker nå denne saken, og ifølge Aftonbladet kan dette ha kobling til de mørke skyene over den svenske hovedstaden.

I Storbritannia mandag var det også flere som opplevde røyklukt.

- Vi vet at man har hatt samme problem også i andre selskap som har fløyet nord for Stockholm, sier pressesjef Fredrik Henriksson i SAS til Aftonbladet.

VÅKNET TIL MØRKE: Det var mørkt i Sverige lenge etter at sola hadde stått opp tirsdag, og mange undret seg over hva som var forklaringen på  fenomenet.

I mellomtiden deles og kommenteres bildene av en mørk og grå Stockholm-himmel på sosiale medier.

Vind og nedbør over Norge

I Norge melder meteorologene at Ophelia er på vei og vil tømme seg over Vestlandet i løpet av dagen.

- Vi venter vind og nedbør over Vestlandet, på kysten og i fjellet i løpet av dagen. Det blir kuling på Vestlandet og inn mot Skagerrak. Det er varslet opp mot sørvestlig stiv kuling inn mot kysten sørvest for Lindesnes, sier statsmeteorolog Tone Christine Thaule til Nettavisen.

I Rogaland ventes det opp mot sterk kuling tirsdag kveld.

Ifølge Thaule har ikke Meteorologisk institutt registrert noen lignende observasjoner som i Sverige om uvanlig mørke, men hun bekrefter at frontsystemet kommer fra områdene som har vært rammet av skogbranner.

Onsdag ventes det bedring i været igjen.

I Storbritannia ble himmelen farget i ulike farger mandag som en følge av orkanen Ophelia. Støvpartikler i lufta farget himmelen rød, oransje og gul. Bildet er fra Galway i Irland.

Det uvanlige værfenomenet skaper også overskrifter i Finland. Avisa Helsingin Sanomat sender direkte fra Helsinki, der himmelen også har vært uvanlig grå tirsdag.

Restene av Ophelia når Vestlandet sør for Stad tirsdag, melder Meteorologisk institutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere