Sverger hevn etter drapet

Hamas-lederen sjeik Ahmed Yassin ble drept i et israelsk helikopterangrep tidlig mandag morgen. Andre Hamas-ledere var raskt ute med å love en blodig hevn over Israel.

22.03.04 09:22

Øyenvitner sa at den radikale islamistlederen omkom momentant i angrepet mot en moské på Gaza-stripen.

Øyenvitnene fortalte at de hadde sett blodflekkede rester av Yassins rullestol utenfor moskeen. Folk i området fortalte at levningene av Hamas’ åndelige leder var blitt fjernet fra området for gravlegging et annet sted.

Hamas bekreftet i en kunngjøring kort tid senere at Yassin og to av hans medarbeidere var drept. Ytterligere fem personer skal også ha blitt drept i angrepet.

- Sjeiken er død, sjeiken er død, hulket væpnede Hamas-folk som samlet seg på stedet der de israelske rakettene slo ned.

Hevn
Andre Hamas-ledere var raskt ute med å love blodig hevn etter drapet på bevegelsens åndelige overhode.

- Vi skal bringe død over hvert eneste hus i Israel, sjeik Yassin hviler i fred men israelerne skal aldri få fred, ropte militante palestinere i Gaza by.

De palestinske selvstyremyndighetene tok umiddelbart avstand fra det de kalte det israelske drapet på Yassin.

- Dette er en vanvittig og ytterst farlig handling, som setter døren på vidt gap for kaos, sa palestinernes statsminister Ahmed Qurie.

Statsminister Ariel Sharon ga personlig ordre om angrepet mot Yassin, meldte israelsk kringkasting. Israel varslet at de ville trappe opp jakten på militante islamister etter et palestinsk selvmordsangrep mot havnebyen Ashdod tre mil sør for Tel Aviv i forrige uke.

«Farlig»
Den aldrende og svakelige Yassin virket med sin karakteristiske pipestemme ikke som noen alvorlig trussel mot militærmakten Israel. Men israelske sikkerhetspolitikere regnet ham som en av sine farligste motstandere, sier diplomater i Midtøsten.

To av Yassins sønner skal være blant de skadde etter mandagens angrep i Gaza-stripen. Minst 11 mennesker kom til skade, het det i meldingene fra området ved 05.30-tiden mandag morgen.

Sjeik Ahmed Yassin var i slutten av sekstiårene, men kunne på fjernsynsbilder og i lydopptak virke atskillig eldre. Han var delvis blind, og satt i rullestol etter at han ble lammet i en ulykke i barndommen.

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag