*Nettavisen* Nyheter.

Sverige gir blaffen i norsk valgkamp

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Sveriges største avis vet ennå ikke om de sender folk til Norge. - Vi har ikke bestemt oss, men det går mange fly til Oslo, sier Aftonbladet.

Samtlige aviser og TV-kanaler i Norge er stappfulle med valgkampstoff halvannen uke før valgdagen. Men våre nordiske naboer har omtrent ikke skjenket det norske valget én tanke. Sveriges største avis Aftonbladet prioriterer absolutt ikke norsk valgkamp i sin spalteplass.

- Vi har ikke dekket den i det hele tatt. Det blir lite interessant fordi ingen tror at noen andre enn Jens Stoltenberg vil bli statsminister etter valget, sier leder for samfunnsavdelingen i Aftonbladet, Lena Mellin, til Nettavisen.

- Men hva mener du om den norske valgkampen?

- Så i detalj har jeg ikke fulgt den, sier Mellin.

- Men betyr det at dere synes norsk politikk er kjedelig?

- Det er av og på. Det er jo ikke så spennende hvis man ikke bor i landet. Men dere har jo hatt en spennende historie med Frp og store personer som Gro Harlem Brundtland, sier Mellin.

- Betyr det at Stoltenberg ikke er interessant nok?

- Jo, han er spennende. Han har holdt et av de beste innleggene for EU-medlemskap under en tale på sosialdemokratenes partikongress, sier hun.

- Dere er Sveriges største avis. Skal dere sende journalister til Norge for å dekke valget på valgdagen?

- Vi har ikke bestemt oss, men det går mange fly til Oslo, sier Mellin.

Begrenset dekning av Norge
Den svenske velrenommerte avisen Dagens Nyheter har heller ikke hovedfokuset rettet mot norsk valgkamp.

- Hittil har vi ikke fått med oss så mye av den i det hele tatt, ettersom dekningen av valget har vært svært sparsomt. Det finnes en interesse for samarbeidet på venstresiden, spesielt blant svenske sosialdemokrater som forsøker seg på noe lignende, sier leder for redaktørgruppen i Dagens Nyheter, Peter Wolodarski, til Nettavisen.

- Hvordan blir den norske valgkampen dekket i svenske aviser?

- Veldig begrenset. Dekningen av Norge er i det hele tatt tynn i Sverige, sier han.

- Hvorfor det?

- Det finnes en generell uinteresse for de nordiske landene i Sverige, noe jeg beklager. I takt med globaliseringens spredning har interessen forskjøvet seg til Asia og Amerika. Det gjelder ikke bare Norden, men også Europa. Jeg tror vi kommer til å få anledning til å revurdere dette. Det å ikke kjenne til sin egen posisjon bidrar bare til å sløve intellektet, sier Wolodarski.

Norge har en plass i det danske hjertet
Derimot er det større interesse å spore i de danske avisredaksjonene. Men i motsetning til sine svenske kolleger, er Berlingske Tidende mer opptatt av hva som skjer på høyresiden i norsk politikk.

- Jeg mener valgkampen er intensiv, spesielt med tanke på Fremskrittspartiets rolle sett i den sammenheng at det er søsterpartiet til Dansk Folkeparti, som utgjør en del av den borgerlige regjeringskoalisjonen. Men det norske Fremskrittspartiet ser ikke ut til få samme innflytelse som deres søsterparti i Danmark, selv om det er det største partiet på borgerlig side, sier Sten Jensen ved utenriksavdelingen i Berlingske Tidende, til Nettavisen.

- En annen interessant ting er at Siv Jensen sier hun ikke vil støtte et borgerlig flertall dersom hun ikke får plass i regjeringen. Det er en spennende debatt å følge med på. Jeg kan ikke huske i regjeringssammenheng at en slik situasjon som den i Norge, har forekommet i Danmark.

- Er dansker generelt opptatt av norsk politikk?

- Det er vanskelig å uttale seg i generelle vendinger, men Norge har jo en plass i det danske hjertet. Jeg må nok tilstå at det som er aktuelt nå, er de to norske statsborgerne i Kongo.

Men Jensen skryter av at den norske valgkampen er preget av lite støy sammenlignet med andre valgkamper.

- Jeg oppfatter tonen i den norske valgkampen som urban uten så mye skittkasting. Men jeg er godt klar over at det har gått hardt for seg mellom Siv Jensen og andre partier. Blant annet dette med å opprette et asylmottak i Afrika. Hvis jeg skal forholde meg til forslagets substans, så tror jeg det er urealistisk. Men jeg har fått med meg at det er en sak i Norge, sier han.

Berlingske Tidende reiser ikke til Norge på valgdagen, men følger valgterroren fra TV-stolen i København.

- Jeg har skrevet én enkel artikkel
Jyllands-Posten, som er en av de mest innflytelsesrike avisene i Danmark, har ikke fulgt valgkampen fram til nå, men vil skjerpe dekningen betraktelig neste uke.

- Jeg har skrevet én enkel artikkel om norsk valgkamp for en uke siden. Jeg vil nødig bedømme valgkampen uten å ha fulgt den. Jeg har bare lest norske nettaviser, men jeg skal til Norge neste uke og snakke med norske politikere hele uken. Jeg vil gjette på at det kommer tre-fire artikler i Jyllands-Posten i neste uke, sier reiseredaktør og Nordenkorrespondent i Jyllands-Posten, Thomas Heine, til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag