Gå til sidens hovedinnhold

Sverige kan få utvidet røykeforbud

Røyking på uteserveringer, lekeplasser og allmenne uteområder kan bli forbudt i Sverige. Røyking må avnormaliseres, sier sosialminister Annika Strandhäll.

Forslaget ble fredag presentert på en av perrongene på sentralstasjonen i Stockholm, et sted som også skal bli røykfritt. Strandhäll sier at hun tror det er stor støtte blant svenskene for det regjeringen nå foreslår.

På spørsmål om hvorfor regjeringen ikke totalforbyr tobakk, svarer sosialministeren at hun tar ett skritt av gangen. Regjeringen har som mål at Sverige skal være røykfritt i 2025. De nye reglene skal etter planen trå i kraft 1. januar 2019.

Det var Dagens Nyheter som for et par dager sider brakte nyheten om at det utvidede røykeforbudet var på vei.

LES OGSÅ: - Bør være røykeforbud på alle lekeplasser

Allerede i mars 2016 foreslo et regjeringsutvalg at røyking skulle forbys på de nevnte stedene. Utvalget mente også at e-sigaretter og vannpiper uten nikotin skulle omfattes av forbudet.

Regjeringen skriver i en pressemelding at rundt 100.000 svensker vil bli rammet av kreft innen 2040 og at røyking er en sterkt medvirkende årsak. Tross advarsler røyker mange unge skoleelever, særlig jenter. Rundt 10 prosent av den svenske befolkningen er røykere.

Kommentarer til denne saken