RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sverigedemokraterna bryter med ungdomspartiet


Sverigedemokraternas partiledere Jimmie Åkesson og resten av partiledelsen bryter med ungdomspartiet SDU etter at SDU har valgt ny leder.
Sverigedemokraternas partiledere Jimmie Åkesson og resten av partiledelsen bryter med ungdomspartiet SDU etter at SDU har valgt ny leder. Foto: Rickard Nilsson / TT (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD) bryter med sitt ungdomsparti SDU etter at ungdomspartiet har valgt ny leder.

Det høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD) bryter med sitt ungdomsparti SDU etter at ungdomspartiet har valgt ny leder.

SDs partiledelse kunngjorde beslutningen lørdag og erklærte samtidig at partiet vil danne et nytt ungdomslag, som også skal hete SDU.

Kunngjøringen kom etter at det opprinnelige SDU lørdag valgte Jessica Ohlson (25) som ny leder for ungdomspartiet.

– Valget tolkes som et tydelig signal om at SDU vil fortsette den konfliktlinjen som har preget forholdet mellom partiet og ungdomspartiet de siste årene, sier SDs partileder Jimmie Åkesson.

Langvarig konflikt
– Det har eksistert en konflikt i mange år, og det holder ikke på lang sikt. Vi ser ingen forutsetninger for å fortsette samarbeidet med den nåværende ledelsen, fortsetter Åkesson.

Sverigedemokraterna sier videre at ungdomspartiet nekter å stille seg bak begreper som åpen svenskhet, sosialkonservatisme og demokrati.

– Vi aksepterer ikke at de gjør avstikkere fra den ideologien som partiet vil drive, sier Åkesson videre.

Nasjonalistisk
Tidligere SDU-leder Gustav Kasselstrand og nestleder William Hahne ble i slutten av april ekskludert fra moderpartiet etter en mangeårig strid med den øvrige partiledelsen. De to drev SDU mot en mer uttalt nasjonalistisk linje, og partiledelsen anklager dem for å ha tilknytning til ekstremister.

Det var Kasselstrand selv som foreslo Ohlson som ny lederkandidat etter at han selv ble ekskludert. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere