*Nettavisen* Nyheter.

Svindelsak ryster diamanthandel

«Diamonds are a girl’s best friend», heter det. Men kan du egentlig stole på denne vennen – som nok vil ligge under en del juletrær de kommende dagene?

20.12.05 22:25

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Amerikanske myndigheter gransker nå en skandale i diamantbransjen. Ifølge avisen New York Times har diamanthandlere bestukket ansatte i et innflytelsesrikt laboratorium som graderer diamanter.

Styreleder Ralph Destino i Gemological Institute of America (GIA) bekrefter at laboratoriets advokater har levert informasjon til påtalemyndighetene om brudd på selskapets etiske retningslinje av fire ansatte, som nå er oppsagt, samt av en håndfull av laboratoriets kunder, diamanthandlere som bruker laboratoriet til å vurdere diamanter.

Destino sier saken bare omfatter en «håndfull» diamanter.

Ifølge New York Times har diamantbransjen flommet over av rykter om saken de siste ukene.

Avhengig av tillit
Dette kan uansett skape usikkerhet rundt verdsettelsen av diamanter, fordi verdien i stor grad avhenger av skjønnsmessige vurderinger fra slike byråer. Dette er en klassifisering det i praksis er umulig for en kunde å vurdere, og hele bransjen er derfor ekstremt avhengig av tillit.

Det er flere institutter rundt i verden som vurderer diamanter, men GIA har en dominerende posisjon, med en markedsandel som angivelig skal være rundt 98 prosent.

Diamanter vurderes etter fire kriterier, ofte omtalt som de fire c-ene: carat (vekt), cut (sliping), color (farge) og clarity (klarhet). Spesielt de to siste er i stor grad en vurderingssak som krever et trenet, og ærlig, øye.

Saudi-kongefamilien lurt
Det som utløste granskningen var et søksmål fra diamanthandleren Max Pincione, som hevdet at to store diamanter som han i 2001 hadde solgt til den saudiarabiske kongefamilien var overvurdert av GIA.

Den største av disse diamantene ble solgt for 14 millioner dollar, eller rundt 125 millioner kroner etter datidens valutakurs.

Ifølge Pincione ble det senere oppdaget at diamantene var av en lavere kvalitet enn GIA hadde sertifisert, noe som kostet ham kongefamilien som kunder.

Dette er ikke det eneste problemet for diamantransjen, som også sliter med monopol-påstander mot den dominerende produsenten, sørafrikanske DeBeers, fokus på rollen diamanter har i å finansiere krigføring i afrikanske land, og utfordringen fra syntetiske diamanter, som er industrielt produsert og koster en brøkdel av de ekte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag