Svineinfluensa skaper opptøyer

Foto: STR (REUTERS)

Grisebønder barker sammen med politi i Egypt i protest mot griseslaktingen.

03.05.09 17:37

Hundrevis av innbyggere i slumområdet Manshiyat Nasr i Kairo demonstrerer mot myndighetenes beslutning om å slakte hele landets grisebestand.

Fattige griseoppdrettere kaster steiner og flasker på politiet, som svarer med å skyte tåregass og gummikuler på demonstrantene.

Foranledningen til opptøyene er at egyptiske myndigheter onsdag besluttet at alle grisene i landet skal slaktes i frykt for at dyrene kan spre den såkalte svineinfluensaen (H1N1).

Ingen tilfeller av H1N1
Hittil har det ikke vært noen påviste tilfeller av H1N1 i Egypt, men på verdensbasis er om lag 700 personer bekreftet smittet.

Det er rundt 300.000 griser i Egypt, men Verdens helseorganisasjon sier det ikke finnes bevis for at griser kan videreføre smitten til mennesker.

Cirka ti prosent av befolkningen i Egypt, som hovedsakelig består av den kristne minoriteten, driver griseoppdrett eller er forbrukere av svinekjøtt, melder BBC.

Mange av disse bor nettopp i slumstrøkene i Kairo og driver griseoppdrett i de forsøplede områdene. Myndighetene anslår det er om lag 60.000 griser i slummen.

Les også: - Skal avlive alle griser
Les også: H1N1 kan være påvist i Sverige

Lørdag rykket myndighetene inn i slummen for å starte nedslaktingen av grisene, som sannsynligvis vil vare en måned.

Vil ha kontroll på griseoppdretten
Myndighetene sier nå at hensikten med griseslaktingen er å få kontroll på griseoppdretten i landet og fjerne det fra slumområdet og heller tilrettelegge for kontrollert oppdrett på grisefarmer.

Den egyptiske regjeringen har fått kritikk for å overreagere på svineinfluensaen, men de fikk derimot mye kritikk for dårlig respons i forbindelse med fugleinfluensaen for to år siden.

Samtidig opplyser meksikanske myndigheter at svineinfluensaepidemien i landet har nådd sin høyde og er i ferd med å snu, melder Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.